Operace Anthropoid – beseda o atentátu na Heydricha / 6.2.

Operace Anthropoid

Beseda s historiky Jaroslavem Čvančarou a Vlastislavem Janíkem o atentátu na Reynharda Heydricha.

 

V rámci cyklu přednášek a besed s názvem „Svět kolem nás“ navštíví 6. února Gymnázium Františka Křižíka historici a spisovatelé Jaroslav Čvančara a Vlastislav Janík. Oba jsou specialisté na druhou světovou válku a zejména na problematiku atentátu na zastupujícího říšského protektora Reynharda Heydricha. O tomto tématu již napsali několik knih. Besedovat budou se septimány, oktavány a dalšími zájemci.

V rámci cyklu Svět kolem navštívili gymnázium kytarový virtuos Lubomír Brabec, dcera sira Nicholase Wintona Barbara Wintonová, experimentální archeolog Pavel Pavel, astronom Jiří Grygar, designer vozů Ferrari Maurizio Corbi nebo shakespearolog Martin Hilský. Proběhlo také několik výstav – např. výstava kreslených vtipů Pavla Kantorka nebo výstava plzeňských komiksových kreslířů s názvem Plzeňská bublanina. Naposledy gymnázium navštívil ve středu 31. ledna fotbalista a trenér Pavel Horváth.

Beseda pro studenty školy i pro veřejnost proběhne v úterý 6. února od 10 hodin v aule gymnázia, Sokolovská 54, vstup je zdarma. Beseda navazuje na výstavu Operace Anthropoid, kterou je možné ve škole shlédnout do poloviny února (více viz odkaz dále).

Besedu pořádá Gymnázium Františka Křižíka a Středoškolský klub ASK ČR při gymnáziu.

 

 

 

Jaroslav Čvančara:

Jaroslav Čvančara (* 20. listopadu 1948 Praha) je český pedagog, historik, spisovatel, publicista a hudebník – hráč na banjo, kapelník countryové hudební skupiny Taxmeni.

Jaroslav Čvančara se nejprve vyučil lakýrníkem a písmomalířem, později vystudoval pedagogickou školu a Střední školu technickou. Během svého života vystřídal řadu povolání – lodník Pražské paroplavební společnosti, kotelník, lakýrník autokaroserií, propagační pracovník, pedagog a badatel-historik.

Jde o badatele, který se věnuje problematice atentátu na Reinharda Heydricha a souvisejícím otázkám (český protinacistický odboj, heydrichiáda, vyhlazení Lidic, operace Anthropoid apod.), o kterém vydal již tři publikace (trilogie) a působí také jako odborný poradce a spoluautorem při tvorbě několika dokumentárních televizních, rozhlasových pořadů, filmů a výstav.

V současné době působí jako badatel v odboru zkoumání totalitních režimů ÚSTR, kde spolupracuje na výzkumném projektu Československý domácí a zahraniční odboj a nacistická okupační moc.

Zdroj: Wikipedia.cz

 

Výstava Operace Anthropoid:

Studenti Gymnázia Františka Křižíka i návštěvníci školy mají možnost do ½ února shlédnout v 1. patře gymnázia výstavu o atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. 

Ve středu 27. května 1942 vykonali českoslovenští parašutisté, členové paraskupiny Anthropoid,  ortel nad zastupujícím říšským protektorem Reinhardem Heydrichem. Byl to nejvýznamnější čin domácího i zahraničního odboje za druhé světové války – symbol odporu českého národa a dalších evropských porobených národů proti německému nacismu. 

Pro většinu současné generace se může zdát připomínání období nacistické okupace českých zemí již zbytečné. Pro mentalitu dnešního mladého člověka, žijícího ve svobodném státě, avšak obklopeného bezpočtem konfliktů a rozporů, mohou být mravní postoje válečné generace Čechů a Slováků velmi vzdálené, až nepochopitelné.

Právě proto, že dnes stále v mnoha zemích světa diktátoři diktují lidem, jak mohou žít, co si mohou myslet, proto, že myšlenka nadrasy a podřízenosti jiných odlišných je stále ještě přítomna v mnoha ideologiích, je velmi důležité připomínat tento čin spravedlivé odplaty za  genocidu a teror i po sedmdesáti letech.

Výstava OPERACE ANTHROPOID obsahuje 35 panelů. Připravila ji a zapůjčila společnost Centrum české historie, o.p.s. Děkujeme!

Více zde: http://www.osudove-roky.cz/putovni-vystavy/operace-anthropoid/

 


 Zdroj:

Mgr. Jan Hosnedl
zástupce ředitele

Gymnázium Františka Křižíka a základní škola, s.r.o.
Sokolovská 54
323 00, Plzeň
Tel.: +420 377 925 715
GSM: +420 737 559 682
e-mail: Jan.Hosnedl@krizik.eu
web: www.krizik.eu