Výraznou příčinou a také rizikem kardiovaskulárních onemocnění je obezita. V Evropě trpí nadváhou nebo obezitou přes polovinu všech dospělých. V ČR je situace ještě horší, kdy je postiženo přibližně 60 % dospělých. Přitom zdravá váha může až o 10 % pozitivněji ovlivnit vysoký krevní tlak a vysoký cholesterol u více než třetiny nemocných. Nadváha zatěžuje nejenom naše srdce, ale i celkově náš organismus. Má negativní vliv na vznik mnoha zdravotních neduhů jako je vysoký cholesterol, krevní tlak, cukrovka, až po celkové zatížení pohybového aparátu.
„Ať jsme tlustí na tři prsty, říkaly nám naše babičky, když jsme byli malí. Bohužel tehdejší pohled na obezitu jako symbol zdraví a dostatečné výživy je v současnosti po právu zcela opačný. Z obezity se stal vysoce rizikový faktor pro řadu nemocí, zejména v souvislosti s cukrovkou, vysokým krevním tlakem a aterosklerózou,“ říká prof. MUDr. Miroslav Souček, CSc., garant projektu Srdce v hlavě.
V Evropě trpí obezitou více než 20 % lidí a dalších 35 % splňuje kritéria pro nadváhu. Po celém světě je nyní téměř miliarda obézních obyvatel, což je výrazné riziko pro zdraví obyvatel planety. Podle jiných statistik má takzvaný BMI – Body Mass Index – vyšší než 25 téměř 53 % dospělé evropské populace. Česká republika je na tom ještě hůře, podle BMI trpí nadváhou až 60 % dospělých.
Snížení váhy snižuje rizika onemocnění
Souvislost mezi obezitou a zvýšeným rizikem kardiovaskulárního onemocnění je zjevná. Je vědecky dokázáno, že snížení hmotnosti o 5–10 % snižuje riziko vysokého krevního tlaku a snížení hmotnosti o 10 – 15 % snižuje hodnoty tzv. zlého cholesterolu,“ říká prof. MUDr. Miroslav Souček, CSc., garant projektu Srdce v hlavě a dodává: „Úspěšné a trvalé snížení hmotnosti pozitivně ovlivní hodnoty krevního tlaku až u 55 % pacientů. V případě vysokého cholesterolu a rizika ischemické choroby srdeční se dostatečná redukce váhy projeví u 35 % pacientů.
Hlídejte si nejen tuky ale i cukry
Během úpravy jídelníčku byste si měli hlídat nejen příjem nezdravých tuků (tučné maso, tučné sýry, smažené potraviny), ale i příjem cukru (především bílého). Přidaný rafinovaný cukr přispívá nejenom k nárůstu hmotnosti, ale zároveň zvyšuje hladinu glukózy a může vést ke vzniku diabetu mellitu 2. typu. Lidé s cukrovkou mají až 3x vyšší pravděpodobnost, že se u nich objeví kardiovaskulární onemocnění.
Při dietě si dejte si reálné cíle
„Statistická data získaná z řady studií jednoznačně dokazují, že terapie moderními léky na vysoký krevní tlak a vysoký cholesterol musí být provázena výraznou a trvalou redukcí tělesné hmotnosti pacienta, aby bylo kardiovaskulární riziko dostatečně sníženo,“ pokračuje prof. MUDr. Miroslav Souček.
Každý, kdo zkoušel zhubnout ví, že shození každého kilogramu vyžaduje významnou snahu. Změnou životního stylu přitom lze podle specialistů docílit redukci tělesné váhy až o 8 %. Pokud pacient potřebuje shodit výrazně více, měl tak učinit pod dohledem lékaře. Omezení příjmu vysoko-kalorických potravin, celkové snížení příjmu energie a pohybová aktivita jsou přirozeným způsobem, jak se zbavit přebytečných kil. Podstatné je zachovat správnou tělesnou hmotnost a své stravovací a pohybové návyky si dlouhodobě udržet.
„Důležité je si také na začátku shazování přebytečných kil dát reálné cíle. Nechtějte hned zhubnout 10 kilo za 2 měsíce. Za prvé to není zdravé a za druhé si na sebe upletete bič. Zároveň je větší riziko, že hubnutí nevydržíte. Důležité je si hubnutí „užívat“. Poraďte se nejen s lékařem, ale i s výživovým poradcem, který vás může naučit, jak si udělat chutné a dobré pokrmy, které jsou zároveň zdravé. Čím víc vám bude zdravé jídlo chutnat, tím déle u něj vydržíte. Kromě úpravy jídelníčku je důležitý i každodenní pohyb. Alespoň 20 minut denně aktivní chůze a 1 až 2x do týdne se věnovat rekreačnímu sportu (kolo, plavání, jogging),“ uzavírá prof. MUDr. Miroslav Souček.
O prevenci a léčbě kardiovaskulárních onemocnění se dozvíte více na stránkách projektu www.srdcevhlave.cz. Projekt se snaží zlepšit informovanost ohledně rizik spojených s vysokým krevním tlakem a vysokým cholesterolem.
Zdroj:
Klára Procházková
ASPEN.PR s.r.o.
www.aspen.pr