Vloupání do opuštěných chat a chalup opět přibývá

Které kraje jsou mezi zloději nejpopulárnější?

 S přibývajícím chladnými dny zůstává stále více chat i chalup prázdných a zloději to vědí. Tradičně tak v tomto období narůstají počty vloupání. Nejhůře je na tom nyní Středočeský, Jihomoravský a Plzeňský kraj. V uplynulých dnech kontrolovala stav zabezpečení rekreačních objektů také Policie ČR a vydala doporučení pro jejich důkladné zabezpečení.

Podzimní a zimní měsíce patří z hlediska vloupání k rizikovým. Zloději zneužívají toho, že chatařské kolonie zůstávají mimo sezonu prázdné. „Nepřítomnost majitelů pak využijí nejen ke krádežím, ale nezřídka si udělají z jejich víkendového sídla zároveň noclehárnu nebo se stane doupětem pro narkomany. Chatařům tak nezpůsobí jen materiální škody, ale hlavně jim nabourají pocit soukromí, což je pro řadu lidí stejně zásadní faktor, často i horší, jako majetková újma. Ztrátu intimity obývaného prostoru bohužel nevyřeší žádná pojistka. S nepříjemným pocitem, že někdo cizí obýval chatu, se lidé vyrovnávají těžko,“ podotýká odborník na zabezpečení nemovitostí Ivan Pavlíček ze společnosti NEXT.

Zlodějům hraje do karet také lehkovážnost majitelů. „Lidé nechávají na svých chatách a chalupách elektroniku, finanční hotovost, šperky nebo jiné cennosti, které je lepší co nejdříve převést na bezpečnější místo a neodkládat stěhování z týdne na týden. V okolí chaty není vhodné nechávat trubky, nářadí a jakékoli předměty, které mohou zlodějům usnadnit vniknutí do obydlí. Jednou za čas na chatu zajeďte, překontrolujte její stav a odkliďte sníh. Vzbudíte tím dojem, že obydlí není zcela opuštěné, což bude zloděje odrazovat,“ doporučuje Ivan Pavlíček, odborník na zabezpečení domácností.

A které kraje se letos potýkají s nejvyšším počtem vloupání do chat a chalup?

Tradičně drží prvenství vloupání do víkendových objektů Středočeský kraj, po něm následují kraje Jihomoravský, Plzeňský, Jihočeský a Liberecký. Neopomenutelným faktem je také objasněnost těchto vloupání, ta je nejvyšší v Jihočeském kraji, kde dosahuje až 46 %, naopak v kraji Jihomoravském je to pouze 9 %. Průměrná objasněnost vloupání do chat a chalup v celé ČR je pak okolo 29 %. Ani při dopadení pachatele se ale nelze spoléhat na navrácení ztraceného majetku a náhrady škod.

 


Zdroj:

Šárka Lachoutová

ASPEN.PR s.r.o.
Na Struze 7, 110 00 Praha 1
tel.: 222 222 592 | gsm: 601 355 099
sarka.lachoutova@aspen.pr | | www.aspen.pr