Ingredience:
- 500 g hladké mouky,
- 100 g másla,
- 250 g zakysané smetany,
- 2 vejce,
- 2 žloutky,
- 1 lžíce rumu,
- 1 špetka soli;
- olej,
- cukr
- moučka
Postup:
Příprava těsta je opravdu jednoduchá. Do mísy robota prosejte mouku, přidejte špetku soli, povolené máslo, vejce, žloutky, smetanu a rum… a vypracujte pevnější pružné těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v chladu hodinu odležet.
Z těsta vyválejte tenké „tkaničky“, které zachumláte do koule / klubíčka. V menším rendlíku rozehřejte opravdu vysokou vrstvu oleje, koule musejí při smažení v tuku plavat. Olej rozpalte na teplotu asi 170 °C, to znamená, že nepoužijete plný výkon hořáku. Olej musí být horký tak, aby se těsto smažilo zvolna, jenom tak se dostatečně propeče i uvnitř bez toho, aby se povrch spálil. Ihned obalujte v cukru.