Věřitelé a dědické řízení

Dobrý den, byl jsem přihlášen jako věřitel do insolvenčního řízení a už jsem dostával splátky, ale teď mi přišlo od soudu rozhodnutí, že se řízení zastavuje, protože dlužník zemřel. Nevím co teď mám dělat, jestli ještě mám nějakou šanci dostat zpět alespoň část dluhu. Můžete mi poradit?

ilustrační foto

 

Pokud dlužník zemře, tak soud skutečně nemá jinou možnost než insolvenční řízení zastavit. Zahájeno je však pochopitelně řízení dědické. V tomto řízení je nutno také aktivně vystupovat, tj. zejména opětovně přihlásit svoji pohledávku. Konkrétního notáře, který byl jako soudní komisař pověřen vedením dědického řízení, zjistíte na příslušném okresním soudu.
Dále se situace odvíjí podle postupu dědiců, pokud tedy dlužník (v dědickém řízení označován jako zůstavitel), zákonné dědice má, nebo je určil ve své poslední vůli. S ohledem na insolvenční řízení je jasné, že jako věřitel nejste sám a předpokládám, že i ostatní věřitelé se přihlásí do dědického řízení a jak je v takových případech obvyklé, dědictví bude předlužené, tj. hodnota pasiv (dluhů) přesahuje hodnotu aktiv. Dědicové pak takové dědictví jako předlužené odmítají, protože jinak by odpovídali dle současné právní úpravy za dluhy zemřelého v plné výši. Notář pak rozhodne o likvidaci pozůstalosti, která se provádí zpeněžením všeho zůstavitelova majetku, přičemž výtěžek tohoto zpeněžení se rozdělí mezi zůstavitelovy věřitele podle rozvrhu stanoveného soudem.
Pokud zůstavitel dědice nemá, připadne pozůstalost jako odúmrť státu a rozhodne se o její likvidaci. V případě nejasností doporučuji raději vyhledat právní pomoc.


Na dotazy odpovídá:

JUDr. Jiří Vlasák
ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘ
Plzeň, nám. Republiky 2

www.akvlasak.cz