Partner manipulátor

Dobrý den, s partnerem jsme spolu deset let, chci se rozejít, ale je to složité. Partner mě neustále obviňuje z věcí, které se nestaly, které jsem neudělala. On je ale přesvědčený o tom, že se to stalo. Překrucuje skutečnost, neustále je naštvaný na celý svět a vybíjí si to na mě. Hádáme se skoro pořád, když se ohradím, je zle. Každou chvíli slyším, co pro mě udělal, jak jsem nevděčná, párkrát mi dal i facku. Pak je zas najednou pozorný, milý, hlavně když mu řeknu, že odcházím. Vydrží to chvilku, já tomu jeho kouzlu podlehnu, a začne to znovu, nejdříve nenápadné narážky, pak výčitky. Sám sebe vidí jako morálního člověka, který nedělá chyby. Chci strašně moc odejít, ale nevím, jak to udělat… Děkuji za radu.

ilustrační foto

 

Dobrý den, situace, kterou procházíte, je opravdu velice náročná. Na základě vašeho popisu by mohlo jít o toxicitu a manipulaci ve vztahu. Je důležité si uvědomit, že nikdo by neměl být vystaven fyzickému, či emocionálnímu násilí. Facka, ať již z jakéhokoliv důvodu, je neakceptovatelným způsobem řešení konfliktů. V první řadě se snažte o sdílení vaší situace s blízkými, získejte jejich podporu a budujte si zadní vrátka pro moment, kdy se rozhodnete ze vztahu odejít (Můžete pobývat nějaký čas u rodiny, přátel? Může vám někdo pomoci odstěhovat se?). S partnerem se můžete pokusit o konfrontaci v rámci jeho chování. Nejlépe na neutrální půdě, mezi lidmi, kde si nedovolí projevit se násilně a bude nucen vás poslouchat. Rozhovor veďte vy, nenechejte se přerušovat, řekněte vše, co chcete. Po tomto rozhovoru by bylo vhodné zůstat alespoň den u rodiny, přátel, snažte se vyhnout konfliktu v soukromí. Pokud nic nepomůže a partner odmítne i odbornou pomoc, ze vztahu odejděte. Doporučuji ukončit jakýkoliv kontakt a pokus o něj.


Na dotaz odpovídá:

PhDr. Michaela Miechová

První on-line psychologická poradna

www.Mojra.cz


Využijte speciální akce pro MAGAZÍN OKO.

Při objednávce použijte slevový kód „OKO“
a získáte slevu 10 % na služby psychologické poradny Mojra.cz.


Jak zjistím, že je partner manipulátor?

Manipulátoři jsou na začátku vztahu velice okouzlující, pozorní, projevují své city, náklonnost… Zdálo by se, že to jsou ti nejdokonalejší partneři na světě. Jakmile si vás omotají kolem prstu, začne se projevovat jejich pravé já. Nejprve nenápadně, zkouší, co vše si mohou dovolit, postupně přidávají na síle. Nesnesou kritiku vlastní osoby, jakýkoliv projev nesouhlasu z vaší strany. Přestanou vás respektovat, vaše názory pro manipulátora nemají vůbec žádnou hodnotu, vždy se vás snaží přesvědčit o své vlastní pravdě. Pokud si to necháte líbit, přijde na řadu psychické ponižování, v horších případech i násilí fyzické. V rámci manipulace vás partner přesvědčí o tom, že si za vše můžete sami, vy jste jej přece vyprovokovali…

Vztah s manipulátorem je destruktivní. Zničí vám sebevědomí, pošlape jakékoliv pokusy o projevení vlastního názoru, udělá z vás jednoduše svou loutku. Přesvědčí vás o tom, že bez něj jste nic. Odstřihne vás od rodiny, přátel, naprosto vás izoluje. Je to typ energetického upíra, dokud bude mít z čeho odsávat energii, nepustí se vás. Rozejít se s ním je opravdu těžké. Kámen úrazu je v tom, že manipulátor si své chyby neuvědomuje, nemá potřebu je tedy řešit. Nedokážete jej tedy změnit, domluvy ani odborná pomoc nepomůžou. Efektivní je pouze vymanit se z tohoto vztahu, začít pracovat na znovuzískání sebedůvěry, vyhnout se jakémukoliv kontaktu s bývalým partnerem. Není to jednoduché, ale s pomocí to zvládnete.

Autor: Mgr. Jitka Kneslová, první on-line psychologická poradna Mojra.cz,
www.Mojra.cz