Jak správně upéct domácí chléb?

Ten, kdo objevil pečivo a kvásek potřebný na jeho upečeni, navždy změnil kulinářskou historii. Kvásek není nic jiného než směs žitné mouky a vody, která je vystavena procesu fermentace při vhodné teplotě, nebo malé množství už hotového žitného těsta, které zůstalo z předchozího pečení.

JAK SPRÁVNĚ UPÉCT DOMÁCÍ CHLÉB?

Živé kvasinky a mléčné bakterie, které se v kvásku nacházejí, způsobují, že chléb roste a my můžeme kvásek opakovaně rozmnožovat. Objevení pekařského droždí změnilo přístup k chlebu a umožnilo ho péct ve větším množství a bez delšího čekáni. Avšak ti, kterým záleží na této neopakovatelné chuti a správné textuře pečiva, dál sahají po tradičních recepturách.

Ořechový chléb

Věděli jste, že..

Mouka je univerzální surovinou pro výrobu celého pekařského sortimentu. Ve většině těst tvoří 60 a více procent jejich hmotnosti. V našem pekárenském průmyslu se jako základní surovina používá výhradně pšeničná a žitná mouka s různým stupněm vymletí. Mouky vymleté z jiných obilovin, luštěnin a dalších plodin jsou považovány pouze za přísady (mouka kukuřičná, ječná, sójová, bramborová a další).

Kváskové pečivo si déle zachovává čerstvost a nepotřebuje další konzervační látky. V něm obsažená kyselina octová totiž brání tvorbě a rozvoji plísní.

Rozmarýnový chléb

Jediný svého druhu

Kvásek nemůže být 100% nahrazen žádnou jinou surovinou, protože nic nám neumožní získat lehce nakyslou chuť a charakteristickou vůni pečiva. Na přípravu kvásku se nejčastěji používá žitná mouka, která má víc živin a větší obsah cukru než pšeničná mouka. Pšeničný kvásek má ovšem své specifické využiti, přidává se do těsta kvůli chuti.

Náš tip:

Při pečeni chleba můžete použít sušený kvásek, který je již běžně dostupný v obchodech a je nenáročný na skladováni na rozdíl od toho klasického. Při tradiční metodě je na to, aby se živé kvasinky a bakteriální kultury udržely a dál se rozmnožovaly, potřeba, aby byl kvásek skladovaný při vhodné teplotě. Rozmnožování takového kvásku je procesem, který trvá několik dni.

Mouka má význam

Kromě kvásku potřebujeme při pečeni chleba mouku. Nejpopulárnějšími typy jsou žitná chlebová mouka a pšeničná chlebová mouka, případně jejich směsi. V každé kategorii rozlišujeme několik typů mouky, a to podle jejich hrubosti, která má vliv na konzistenci a hustotu chleba.

Kupujeme dobrý chléb

Při kupování kváskového pečiva je potřeba věnovat pozornost jeho složení. V dobrém chlebu se nacházejí jen 4 složky: mouka, voda, kvásek a sůl. Suroviny typu semínek jsou samozřejmě vítány!

Chléb z hrnce

Jak na skladování chleba

Jakým způsobem je možné prodloužit čerstvost chleba a jeho dobrou chuť?

  1. ZABALTE CHLÉB DO PERGAMENOVÉHO PAPÍRU. Papír zabrání vzniku plísní a zapaření chleba.
  2. ZBYLÝ CHLÉB ZAMRAZTE. Celý nebo nakrájený na menší kousky (ale ne teplý!). Chléb je možné vložit do mrazáku a rozmrazit podle potřeby.
  3. SKLADUJTE CHLÉB NA SUCHÉM MÍSTĚ a při pokojové teplotě. Neměli byste ho mít v ledničce, protože vlhkost, která tam je, může způsobit plísně.
  4. POŘIĎTE SI LNĚNÉ SÁČKY které „dýchají“ – v nich skladovaný chléb se nezapaří a nezplesniví. Je to také dokonalý způsob, jak zabránit vysychání pečiva.
  5. CHLÉB SKLADUJTE V CHLEBNÍKU ochrání chléb před vlhkostí.

Pro MAGAZÍN OKO z portálu plného receptů www.recepty.eu