Ekonomická krize

Dobrý den, jsem kosmetička, takže asi nemusím popisovat, jak se na mě podepsala krize v době covidu. Odnesla to celá rodina, museli jsme si dost utáhnout opasky. A jen jsem se z toho vyhrabala, přišla další rána vlivem energetické krize. V prostorách, které si pronajímám jako salon, mi zdražili poplatky za služby, a to opravdu výrazně. Do toho stejná situace doma, poplatky za elektřinu a plyn spolknou skoro vše, co si vydělám. Mám dvě malé děti, v práci jsem skoro od rána do večera, abych vše zaplatila, a ony to odnáší tím, že jsem podrážděná a nemám na ně skoro vůbec čas. Manžel je skvělý, vyzvedne je ze školky a školy, napíše úkoly, pomáhá, jak to jen jde. Ale pracuje ve výrobě a jeho plat taky není nijak velký. Obracíme každou korunu a hrozíme se, aby se něco nepokazilo, protože nebudeme mít na opravu… Začínám z toho bláznit.

ilustrační foto

Dobrý den, aktuální situace je obrovským náporem na psychiku. Neustále se na nás valí spousta informací a jsme v neustálém stresu, bojíme se o budoucnost a nevíme, co bude. Tyto pocity jsou naprosto normální, ale je potřeba se jimi nenechat ovládnout. V první řadě jsou tu děti, ty často nechápou, proč se jejich rodiče chovají jinak, proč na ně maminka nemá tolik času apod. Zkuste si s nimi popovídat, vysvětlit jim přiměřeným způsobem, co se děje a proč musíte chodit z práce pozdě. Abyste jim to vynahradila, věnujte se jim o víkendech, choďte na procházky, zahrajte si nějakou hru, buďte spolu. Myslete i na sebe, dopřejte si dostatek spánku, odpočívejte, dbejte o své zdraví. Mluvte o svých pocitech s manželem, sedněte si nad rodinným rozpočtem a vytvořte si plán, jak si odkládat alespoň malou částku do rezervy. Přeji mnoho sil.


Na dotaz odpovídá:

Mgr. Wiktoria Fiurášek

První on-line psychologická poradna

www.Mojra.cz


Využijte speciální akce pro MAGAZÍN OKO.

Při objednávce použijte slevový kód „OKO“
a získáte slevu 10 % na služby psychologické poradny Mojra.cz.


Jak bojovat proti stresu (nejen) v energetické krizi?

Stres má v našem životě své opodstatněné místo. Díky němu dokážeme podávat lepší výkony, zvládáme různé krize, motivuje nás. Jenže všeho moc škodí. Jakmile se stres stane chronickým, zhorší se naše fyzické i psychické zdraví. Ocitneme se v začarovaném kruhu, protože si uvědomujeme, že tolik stresu nám škodí, ale zároveň se tím dostáváme jen do dalších stresujících situací. Najednou zjistíme, že fungujeme v jakémsi automatickém módu, který nepovede k ničemu jinému než k naprostému vyčerpání. Jak to nedopustit?

Každý člověk si vytváří vlastní obranné mechanismy. To, co zabere u jednoho, nemusí působit na druhého. Je potřeba v první řadě zjistit, co platí na nás. Prvním krokem je uvědomit si, že je něco špatně a chtít to změnit, postavit se svým obavám a frustracím, získat perspektivu. Mluvte o svých problémech s nejbližšími, nebo s odborníkem – psychologem.

Dávejte si reálné cíle – očekáváte vysoký nedoplatek za energie? Nechtějte mít celou částku na účtu hned, ale vytvořte si finanční rezervu postupně, podle toho, jak vám to aktuální situace dovolí. I menší obnos vám v konečném důsledku může značně ulevit. Nezanedbávejte sami sebe, ani své nejbližší. Dopřejte si pravidelný pohyb, choďte na procházky, radujte se z maličkostí. Filtrujte informace, které přijímáte z médií a zkuste najít na celé situaci něco pozitivního, v čem vás posune dál.

Autor: Mgr. Wiktoria Fiurášek, První on-line psychologická poradna Mojra.cz, www.Mojra.cz