Společné jmění manželů

Dobrý den, asi před pěti lety jsme se rozváděli, na všem jsme se dohodli, nechal jsem veškerý majetek manželce a ona převzala také hypotéku, kterou jsme si společně brali. Teď jsem si chtěl vzít úvěr na rekonstrukci bytu a v bance mi řekli, že jsem stále veden jako spoludlužník a hypotéky a úvěr dostat nemohu. Volal jsem bývalé manželce, ale ta mi řekla, že s tím nemůže nic dělat. Můžete mi poradit?

ilustrační foto 

Jedná se o poměrně častý problém, neboť rozvádějící se manželé sice uzavřou dohodu o vypořádání majetku, který měli ve společném jmění manželů (sjm), ale neuvědomují si, že ujednání z jejich dohody samozřejmě nemohou zavazovat třetí subjekt, který účastníkem dohody není. Otázku eventuálního vyvázání spoludlužníka hypotéky je třeba řešit před uzavřením dohody. Banky většinou chtějí, aby ke smlouvě přistoupil další dlužník či ručitel nebo vyžadují navýšení zástavy či splátek hypotéky.
Obdobně je třeba postupovat i nyní. Bývalá manželka by tak v zájmu dodržení Vaší dohody o vypořádání sjm měla činit příslušné kroky k tomu, aby Vás z hypotéky vyvázala. K tomu bych ji tedy vyzval. Pokud Vaše výzva zůstane bez adekvátní reakce, bude namístě činit právní kroky. V takovém případě bych doporučoval vyhledat právní pomoc.


Na dotazy odpovídá:

JUDr. Jiří Vlasák
ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘ
Plzeň, nám. Republiky 2

www.akvlasak.cz