Starost o seniora

Už několik let se starám o svou maminku. Vždy to byla čilá seniorka, jenže pak si škaredě zlomila nohu, byla na dvou operacích a doteď nemůže pořádně chodit. Bez pomoci se už neobejde, a tak jí pomáhám já. Nevadí mi to, ale poslední dobou už je toho na mě nějak moc – práce, domácnost, starost o mámu. Na nic jiného nemám čas. Všichni to berou jako samozřejmost, ale já už pomalu přestávám zvládat…

ilustrační foto

 

Milá Hano, to, že cítíte vyčerpání, je naprosto pochopitelné. Často se setkávám s tím, že mnoho žen se pro své rodiče doslova obětuje. Samozřejmě je v pořádku pomoci rodičům, když to potřebují, ale mějte na paměti, že byste na to neměla zůstávat sama. Zkuste zapojit také manžela a širší rodinu, dospělé děti, přátele. Každá pomoc se počítá. Při každodenním kolotoči povinností je potřeba najít si alespoň nějaký prostor na odpočinek, nebo si zajít s kamarádkami na kávu, s partnerem do divadla. Nebojte se přiznat, že je toho na vás moc. Vaši blízcí si to s největší pravděpodobností ani neuvědomují. Není správné, že zanedbáváte sebe, své sociální kontakty. V dnešní době existuje spousta klubů pro seniory, které pořádají pravidelná setkání, „čaje o páté“ a další program. Zkuste se po nějakém v okolí poohlédnout, maminka tak přijde do kontaktu s vrstevníky a vy budete mít chvíli pro své koníčky.


Na dotaz odpovídá:

PhDr. Michaela Miechová

První on-line psychologická poradna

www.Mojra.cz


Využijte speciální akce pro MAGAZÍN OKO.

Při objednávce použijte slevový kód „OKO“
a získáte slevu 10 % na služby psychologické poradny Mojra.cz.


Jak zvládnout péči o seniora?

Péče o seniora je psychicky i fyzicky velice náročná. Některé ženy mají tendenci se obětovat pro své rodiče na úkor vlastního života a partnerského vztahu. Jiné se naopak po určité době distancují od veškeré péče a svěří stárnoucí rodiče do rukou pečovatelů, ať už ambulantních, nebo v domovech pro seniory, ani ne tak proto, že by se chtěly vzdát zodpovědnosti a starostí, ale spíše už si neví rady a jsou po všech stránkách vyčerpané.

Problém je mnohdy v tom, že se veškerá zodpovědnost přenáší pouze na jednu osobu, většinou je to právě žena – dcera, snacha. Ta se najednou ocitá v sociální izolaci a její dosavadní život se omezí na začarovaný kruh práce-domácnost-senior. Můžeme to přirovnat k péči o dítě, kterému se musíme přizpůsobit. Protože senior, zvlášť je-li vážně nemocný a nezvládá ani běžnou sebepéči, vyžaduje neustálou pomoc a pozornost. A není to jen o tom, zajistit biologické a hygienické potřeby seniora, ale také rozvíjet jeho duševní zdraví.

Proto je velice důležitá pomoc ostatních členů rodiny, nenechat vše pouze na jedné osobě, ale přiměřeně si povinnosti rozdělit. Důležitá je také aktivní pomoc ze strany ošetřujícího lékaře, který poskytne blízkým informace a navrhne možnosti aktivit a péče pro seniora s ohledem na jeho zdravotní stav. Pomoci mohou také různé organizace, které nabízejí například týdenní stacionář v příjemném prostředí, kde senior přijde do kontaktu se svými vrstevníky, bude o něj dobře postaráno a pečující osoba si tak může dopřát chvíli odpočinku. Není ostudné přiznat si, že vše sami nezvládnete, ale je potřeba se tomu postavit čelem a najít možnosti, jak vše přijatelně skloubit.

Autor: PhDr. Michaela Miechová, První on-line psychologická poradna Mojra.cz, www.Mojra.cz