Mechový dortík

Ingredience:

korpus: 130 g špenátového protlaku, 250 g polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, 3 vejce, šťáva z 1/2 citronu, pár kapek vanilkového extraktu, 80 ml olej, 120 g cukru krupice, 1 balíček vanil. cukru, špetka soli;

krém: 1 kelímek šlehačky, 1 kostka tvarohu, lžíce moučkového cukru;

dohotovení: jahody, borůvky

 

Postup:

Plech si vyložíme pečícím papírem. Špenát rozmrazíme a rozmixujeme na jemné pyré. Mouku smícháme s práškem do pečiva a prosejeme do mísy. Žloutky oddělíme od bílků. Žloutky, citronovou šťávu, vanilkový extrakt a olej přidáme do špenátového pyré a krátce promixujeme, aby se vše propojilo. Bílky vyšleháme se špetkou soli do polotuha. Potom přisypeme postupně cukry a vyšleháme do tuhého sněhu. Špenátovou směs smícháme s připravenou moukou a nakonec přimícháme opatrně bílkový sníh. Těsto nalejeme na plech a pečeme v troubě na 180 stupňů 20 minut. Po upečení necháme zchladnout.
Šlehačku vyšleháme do tuha. Pak postupně zašleháme tvaroh a cukr. Krém naplníme do zdobícího sáčku se špičkou.
Z korpusu vykrajujeme kolečka, která podélně rozpůlíme. Naneseme krém, do středu dáme ovoce, přiklopíme druhou polovinou, ozdobíme opět krémem a ovocem.

Pro MAGAZÍN OKO z portálu plného receptů www.recepty.eu