Psychologie hubnutí

Každý rok si dávám stejné předsevzetí – zhubnout. Najdu si nové jídelníčky, chodím cvičit, nikdy mi to ale moc dlouho nevydrží, rodina mě nepodporuje, zmizí motivace a chuť se snažit, hlavně když výsledky nejdou hned vidět. Nevěří mi okolí a nevěřím si ani já sama. Je nějaký způsob, jak to už konečně dotáhnout do konce?

ilustrační foto

 

Hubnutí nemusí být synonymem pro trápení se. Pokud si v hlavě nastavíte, že vás čeká něco příšerného, tělo se logicky bude bránit. Aby snižování váhy bylo udržitelné dlouhodobě, začínejte postupně – menšími výzvami, na které se budete těšit. Říká se, že kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody. Stanovte si konkrétní a zvládnutelný cíl – o kolik chci zhubnout a do kdy. Je také dobré si ujasnit skutečný motiv hubnutí. Pokud chci zhubnout kvůli někomu/pro někoho, jedná se o vnější motivaci a ta vydrží mnohem kratší dobu. Nejlepší motivací je ta vnitřní, tedy hubnout skutečně pro sebe, kvůli svému lepšímu pocitu a kvalitnějšímu zdraví. Zde je potřeba k sobě být zcela upřímný.


Na dotaz odpovídá:

PhDr. Michaela Miechová

První on-line psychologická poradna

www.Mojra.cz


Využijte speciální akce pro MAGAZÍN OKO.

Při objednávce použijte slevový kód „OKO“
a získáte slevu 10 % na služby psychologické poradny Mojra.cz.


Hubnutí: Jak vydržet a nepolevit?

Úspěšné hubnutí spočívá zejména ve změně přístupu k sobě samému. Důležité je nahradit nezdravé potraviny pestrou a vyváženou stravou. Nepohlížejte na dietu jako na nutné zlo, které je potřeba vydržet, dokud se vám nepodaří shodit přebytečné kilogramy. Z úpravy jídelníčku a stravovacích návyků si udělejte nový životní styl, o jídle přemýšlejte pouze jako o zdroji živin, ne jako o zálibě, která přináší potěšení. Mnozí si myslí, že dieta spočívá v hladovění, což není pravda. Naopak správné hubnutí má základ v pravidelném a častějším příjmu potravy.

Naučte se říkat NE! Nemusíte se přejídat jen proto, abyste udělali radost svému okolí. Nebojte se odmítnout nabízený dezert po vydatnějším obědě, blízcí vaše důvody jistě pochopí. Vaše spokojenost je to nejdůležitější! Jestliže vás k hubnutí vedou posměšky okolí, a ne vaše přesvědčení, jsou jakékoliv snahy předem odsouzeny k neúspěchu. Často se ženy vyhýbají hubnutí a cvičení kvůli tomu, že při svém hektickém denním režimu na to nemají čas. Přenechejte některé povinnosti partnerovi, případně požádejte o pomoc rodinu a jděte si např. zaběhat do parku.

Nikdo není dokonalý a nějaké to zaškobrtnutí k procesu hubnutí tak nějak patří. Proto nepropadejte depresím, pokud si jednou za čas dopřejete nezdravé jídlo. Důležité je mít takovéto nutkání pod kontrolou, být důslední a nepokračovat v něm. Požádejte o pomoc odborníka – dietologa, fitness trenéra, psychologa. Mimo jiné vám tito specialisté vytvoří individuální plán k dosažení ideální váhy. Z psychologického hlediska spočívá úspěch diety v celkové osobní pohodě, proto se spolu s psychologem zaměříte na odhalení příčin a případné řešení doprovodných problémů, jako jsou deprese, stres apod.

Autor: PhDr. Michaela Miechová, První on-line psychologická poradna Mojra.cz, www.Mojra.cz