Transfuzní oddělení prochází významnou proměnou

Velké změny čekají v letošním roce Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Plzeň, jehož hlavní budova se nachází mimo borský areál v ulici 17. listopadu. Významné rekonstrukce prostor, nový rezervační systém nebo revoluce ve stravování.

První výraznou obnovou prošlo ještě na konci loňského roku sociální zařízení, zásadní přestavby prostor pro dárce krve budovu teprve čekají.

„Transfuzní oddělení dostane nové podlahové krytiny a stropní podhledy, přibydou automatické i mechanické posuvné dveře, roletové mříže nebo venkovní dálkově ovládané žaluzie. V létě přijde na řadu oprava venkovní fasády a na podzim plánujeme výměnu zastřešení manipulačního prostoru služebního vchodu a rozšíření rampy,“ vyjmenoval technicko-provozní náměstek Bc. Milan Topinka, MBA. „Revitalizace budeme provádět, pokud možno, za chodu. Pro zachování dostatečných krevních zásob není možné oddělení uzavřít více než na dva dny. Věřím tedy, že realizace oprav proběhnou tak, aby zdejší chod narušily co nejméně,“ dodal Bc. Milan Topinka, MBA.

Kromě rekonstrukcí prostor dojde také k úpravě elektroinstalace, zavedení WiFi pokrytí v prostorách šaten, čekárny i odběrových sálů, k rozšíření datové sítě v laboratořích a výměně poplachového zabezpečovacího a tísňového systému. Kompletní předpokládané náklady jsou 20,5 milionů korun. Většina prací by měla být realizována v prvním pololetí letošního roku, oprava fasády, zastřešení a rampy pak nejpozději do konce roku 2022. Aktuální informace k omezení provozu budou zveřejňovány na webových stránkách a sociálních sítích Transfuzního oddělení a FN Plzeň.

Změny v novém roce

Na dárce, kteří přišli darovat krev hned začátkem roku, čekalo kromě opravených toalet i další překvapení. Prvním z nich je nový rezervační systém, kdy si všichni mohou vybrat konkrétní termín odběru. Zavedení systému by mělo do budoucna výrazně urychlit odbavování dárců. Prozatím je ale stále možné dostavit se i bez předchozí rezervace.

Druhou novinkou je zavedení větších svačin a možnost výběru ze sedmi různých skladeb jídel, která nově dodává centrální kuchyně z borské části nemocnice.

„Dárce si může vybrat, zda má chuť na řízek, párky nebo chlebíčky, na četné žádosti jsme zařadili také veganskou verzi. Každá svačina je doplněna ovocem, kávou a sladkostí. Díky příznivým cenám u našich dodavatelů můžeme nabídnout více než externí dodavatel a z reakcí návštěvníků je patrné, že to byla dlouho očekávaná a velice žádaná změna,“ uvedl vedoucí stravovacího provozu JUDr. Jan Svoboda.

Z realizovaných i chystaných novinek jsou nadšeni nejen dárci, ale i zaměstnanci. „Budova Transfuzního oddělení je stará a opravy potřebuje. Nový kabát dostane vlastně celé Středisko dárců krve, změní se dispozice odběrového sálu a vznikne tak moderní a vysoce komfortní prostředí, které odpovídá současným trendům a může konkurovat komerčním plazmaferetickým centrům,“ doplňuje primářka Transfuzního oddělení MUDr. Petra Šlechtová.

FN Plzeň si všech dárců nesmírně váží, jejich dobročinnost denně zachraňuje lidské životy. „Krev je nenahraditelná tekutina a stále ji nelze ´vyrobit´. Transfuzní oddělení je jednou z částí celé fakultní nemocnice a naši dárci jsou vlastně součástí našich provozů. Bezpříspěvkové dárcovství krve má mnohaletou tradici, kterou často rodiče předávají na své děti a do našeho dárcovského centra přichází i několik generací. Plánovaná rekonstrukce je určitým poděkováním našim dárcům, kteří budou v brzké době vnímat větší komfort a rozsah služeb. Velké díky všem,“ uzavřel ředitel FN Plzeň MUDr. Václav Šimánek, Ph.D.

 


Zdroj:

Mgr. Gabriela LEVOROVÁ

mluvčí FN Plzeň

www.fnplzen.cz