Festival Můj život na planetě / 11.10.–19.11.

Multižánrový festival „Můj život s…“, který si letos vybral palčivé téma „Můj život na planetě“, zahájí výstava „Klimatická změna a my“.

11. 10. – 19. 11. 2021, Moving Station, Anděl Music Bar, Kino Beseda, Divadlo Alfa

Plzeňský festival „Můj život s…“ se po tématu „online“, které v loňském roce vinou pandemie skutečně proběhlo pouze online formou, vrací naživo k divákům. Tentokrát nese podtitul „Můj život na planetě“ a festivalové akce se uskuteční na různých místech Plzně od října do listopadu 2021. Festival slavnostně zahájí vernisáž výstavy „Klimatická změna a my“ v prostorách Moving Station, po které bude následovat odborná debata na téma „Náš život na planetě“. V pondělí 11. 10. se odehrají i první ze série zážitkových workshopů pro studenty „Nové místo“. V říjnu chystá festival ještě tradiční „Čítání lidu“ a v listopadu pak filmy a příběh „Jezero“.

Odborným garantem letošního 10. ročníku festivalu je Nadační fond Zelený poklad.

„Letošní téma se intenzivně dotýká nás všech, cítíme, že naše planeta prochází změnou a svět, který známe, mizí. Rádi bychom se na tuto problematiku podívali prostřednictvím umění a zjistili, co všechno můžeme udělat my sami, jak můžeme společně přispět ke zlepšení,“ řekla ředitelka festivaluMůj život na planetě“ Marcela Mašínová.

V úvodní den festivalu 11. 10. se dění soustřeďuje do prostor kulturního centra Moving Station. Výstava „Klimatická změna a my“ je současně ukázkou z připravované obrázkové knihy manželů Zamouřilových o změně klimatu. Alexandra Zamouřilová, studentka posledního ročníku magisterského oboru Mediální ilustrace na fakultě Ladislava Sutnara ZČU, se živí jako grafická designérka zaměřená na brandový design a učí na střední umělecké škole, v rámci volnější tvorby se pak věnuje knižní a digitální ilustraci.

Projektem jsem se začala zabývat hned na začátku magisterského studia. Nejdříve jsem pracovala abstraktněji v klasických technikách, kdy jsem pořádně nevěděla, jakým směrem bude projekt pokračovat. Později jsem začala pracovat digitálně na tabletu, a s jasnějším obsahem se můj projev začal konkretizovat. Mým cílem je vizualizovat informace jasně a optimisticky. Situace, kterou popisujeme, je děsivá a nedá se ji uniknout, ale nechci, aby čtenář/divák propadal panice,“ uvedla Alexandra Zamouřilová.

Jakub Zamouřil je členem iniciativy Fakta o klimatu a spolu s dalšími odborníky Jindřichem Durasem a Terezou Pelclovou z Nadačního fondu Zelený poklad, Janem Freidingerem z Greenpeace a lektorkami Nového místa Martinou Dobiášovou a Anetou Fodorovou se zúčastní odborné debaty Náš život na planetě. kterou bude v malém sále od 19 hodin moderovat Roman Černík.

V pondělí 11. 10. odstartuje také série zážitkových workshopů Nové místo. Je určena pro studenty základních a středních škol, kteří se učí komunikovat s ostatními, lépe si vyměňovat názory a uvažovat o současném stavu naší planety hravým způsobem. Lektorky programu jsou zároveň divadelními tvůrkyněmi. Výukový program navazuje na jejich uměleckou práci a je postaven na bezprostředním zážitku a akci. „Věříme, že trvalá změna přichází pouze změnou myšlení a postojů. V širším měřítku program ukazuje, jak dopad takové akce – jako je přijetí zodpovědnosti za vlastní budoucnost – roste, pokud tak začne jednat celá skupina,“ upřesnily lektorky Martina Dobiášová a Aneta Fodorová. Program navazuje na úspěšný projekt “nomo”, který umělecká skupina third // space realizovala v plzeňském Moving Station v říjnu loňského roku jako součást festivalu „Můj život online“.

Výstupem z workshopů, na který je do Moving Station zvána veřejnost, bude 22. 10. instalace s názvem Nové místo. Začíná v 19 hodin a vstup je 150, – Kč.

V programu festivalu ani letos nechybí oblíbené Čítání lidu, které se uskuteční 19. 10. od 20 hodin v Anděl Music Baru. Členové Divadla MY na něm budou číst ze svých oblíbených knih, tentokrát na téma života na planetě, a o hudební doprovod se postará kapela DOTmy. Vstupné je dobrovolné.

Pokračuje i spolupráce festivalu s Filmovým klubem Plzeň. V Kině Beseda se odehrají 2. 11. dva pozoruhodné snímky, od 17 hodin to bude makedonský dokument Země medu a od 19:30 slavný film David Attenborough: Život na naší planetě. Vstupné je 120,- Kč a 90, – Kč pro členy Filmového klubu.

10.ročník festivalu Můj život s… uzavře Jezero, příběh na pomezí mýtu a mafiánského filmu podle Magnesií Literou oceněného románu Bianky Bellové o vodě, co mizí stejně jako láska. Večer věnovaný této knize se odehraje v Divadle Alfa 19. 11. od 19 hodin,

Změna programu je vyhrazena, informace najdete na www.mujzivots.cz.

Festival Můj život na planetě se koná díky laskavé podpoře partnerů, kterými jsou:

Nadační fond Zelený poklad, Státní fond kultury České republiky, město Plzeň, Městský obvod Plzeň 3, Městský obvod Plzeň 2, Nadace 700 let města Plzně, Third Space, Moving Station, Divadlo Alfa, Filmový klub Plzeň, Knihovna města Plzně, Anděl Music Bar, ZUŠ Trnka.


Zdroj:

Daniela Vítová

PR Můj život na planetě

www.mujzivots.cz