Nemocnice v Karlovarském kraji jsou na hraně kapacit lůžkové péče pro pacienty s koronavirem.

Hejtman Petr Kulhánek proto dnes s členy krizového štábu řešil možná východiska z této situace.

Podle krajské koordinátorky intenzivní péče a lékařské ředitelky karlovarské nemocnice Dagmar Uhlíkové rychle narostl počet covidových pacientů, jejichž stav vyžaduje hospitalizaci a oxygenoterapii. Nemocní přibývali zejména během prvního lednového víkendu. V nemocnici v Chebu navíc chybí zdravotnický personál, který se potýká s nákazou. „V Sokolově zbývají 2 volná lůžka intenzivní péče, v nemocnici v Karlových Varech jedno, chebská a ostrovská nemocnice už nemají v intenzivní péči volné žádné,“ uvedla s tím, že výrazný nárůst nemocných zaznamenaly i okolní kraje. I v nich Karlovarský kraj mapoval případnou volnou kapacitu.

Z toho důvodu se diskutovalo především o možnosti takzvané reprofilace lůžek tam, kde se ještě dají vyčlenit. „Otevírá se možnost navýšení kapacity lůžkové péče v nemocnici Sokolov o 10 lůžek, z toho je část intenzivní péče. Pokud bychom zajistili zdravotnický personál do nemocnice v Chebu, kde chybějí 2 lékaři a 10 sester, pak by tam bylo k dispozici 15 lůžek. Budeme proto intenzivně shánět zdravotníky z lázeňských zařízení a jednat s vládou o tom, aby se plánované nařízení pracovní povinnosti v téhle situaci týkalo nejen mediků a středoškoláků ze zdravotnických škol, ale také lázeňských či ambulantních sester v primární péči,“ upřesnil Petr Kulhánek a dodal, že během zítřejší videokonference s hejtmany a členy vlády předá veškeré požadavky Karlovarského kraje. „Nutno říci, že se v této chvíli neobejdeme bez pomoci hasičů, kteří jsou v počtu téměř 40 lidí v jednotlivých odběrových místech a v nemocnicích, bez spolupráce covidových center v Nemocnici Mariánské Lázně a v REHOS Nejdek, která nám trpělivě vycházejí vstříc. Totéž platí o záchranářích a vojácích,“ zdůraznil hejtman.

O zapojení lázeňského zdravotnického personálu mezitím jednal uvolněný krajský zastupitel Josef März s vedením města Karlovy Vary a krajské Asociace hotelů a restaurací. „Je ale třeba vyřešit formu pracovního vztahu tohoto personálu, který může figurovat v dotačních anticovidových programech. Rozhodně nechceme způsobit problém zaměstnavatelům, tedy lázeňským zařízením,“ doplnil März. S dotazem se kraj obrátí na Ústřední krizový štáb. Kraj také opět osloví sousední Sasko a Bavorsko a bude jednat o tom, zda trvá nabídka případné pomoci tamních nemocnic.

Zdroj: TZ KK