Nový šimpanz v Plzni

V uplynulém týdnu dorazila do plzeňské zoo nová samice šimpanze Brigitte. Přicestovala ze švýcarské Walter Zoo v Gossau. Pochází z Afriky, z Konga a narodila se v roce 1981. Je jednou z mála čistokrevných samic poddruhu šimpanz čego (Pan troglodytes troglodytes) v Evropě. Je již několikanásobnou matkou.

V Plzni žil doposud samec Bask s partnerkami Zizwou, Zedonjou a Mariou. Bask je rovněž geneticky cenný samec, takže oba mají jasný úkol – přivést na svět společného potomka. V Plzni se dosud podařil jediný úspěšný odchov – samice Bamia z roku 2003. Nyní žije ve francouzském La Palmyre a má vlastního potomka. Šimpanzi jsou v Plzni chováni s krátkou přestávkou od konce roku 1964.
Domácí čtveřice a Brigitte se zatím seznamují přes bariéry, a pokud vše bude probíhat bez problému, chovatelé je postupně spojí. Zatím největší skupina dospělých šimpanzů najednou byla šestičlenná.

Nová samice ještě není k vidění, kvůli spojování je nejčastěji v zadní místnosti („ložnici“). O novinkách v rodině budeme informovat.


Zdroj:

Martin Vobruba

www.zooplzen.cz

Fotografie: Kateřina Misíková