Strážníci a zaměstnanci městské policie si převzali věrnostní ocenění za dlouholetou službu a mimořádné činy

U příležitosti 32. výročí vzniku městské policie v Plzni se v Obřadní síni Plzeňské radnice v úterý 9. dubna 2024 dopoledne uskutečnil slavnostní ceremoniál, při němž byli strážníci a zaměstnanci organizace dekorováni stužkami za záchranu životů, mimořádné činy, statečnost. Předány byli rovněž věrnostní stužky za dlouholetou práci pro město a udělena byla také Medaile cti.

Slavnostnímu aktu byl přítomen primátor města Plzně Roman Zarzycký, člen Rady města Plzně pro oblast bezpečnosti a prevence kriminality Jiří Winkelhöfer, velitel městské policie Petr Nováček a další hosté z řad Policie ČR a Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje.

„Velmi si vážím práce každého strážníka, kteří to v ulici mnohdy nemají snadné. Všem městským policistům děkuji za to, že se ujali služby právě pro město Plzeň. Nejen, že zajišťují bezpečnost v našem městě, ale také pomáhají lidem a zachraňují životy. Jsou to mimořádné činy, které si zaslouží mimořádné ocenění,“ říká primátor města Plzně Roman Zarzycký.

“Jsem přesvědčen, že městská policie je v mnoha případech první na místě události nebo zásahu a její rychlost a rozhodnost jsou klíčové pro úspěšné vyhodnocení situace. Jsem hrdý na naše strážníky, kteří to tak skvěle zvládají. Chtěl bych poděkovat všem složkám IZS, městu Plzeň za dosavadní spolupráci a přál bych si, abychom byli nadále jejich profesionálním partnerem při dalším působení“, uvedl Petr Nováček, velitel městské policie.

Stužku za záchranu života si převzali:

  • strážníci Dopravní skupiny a služebny Střed Miroslava Suchá, Martin Sýkora a Marek Nesnídal za záchranu malého batolete. V úterý 20. června loňského roku po poledni vběhla na služebnu v Dominikánské ulici mladá žena s bezvládným dítětem v náručí, které nedýchalo. Strážníci si jej okamžitě převzali a začali sposkytováním první pomoci. Mezitím, co se snažil jeden strážník uvolnit dýchací cesty, jeho kolegyně popsala operátorce tísňové linky stav dítěte a řídila se jejími pokyny. Po pár prodýchnutí začalo dítě samo dýchat, mrkat a hýbat se.

 

  • strážníci Kateřina Raitmayerová aJaroslav Dvořák, a to za záchranu seniorky, která po několik dnů zůstala s poraněnou nohou uvězněná ve vlastní koupelně. K ženě, jíž potřebovala akutní pomoc, se museli strážníci dostávat oknem. Obavy, které projevila všímavá sousedka o seniorčino zdraví, se ukázaly jako oprávněné, když ji objevili vyděšenou bezmocně sedět u  Nemohla vstát a stěžovala si na urputnou bolest nohy. Strážníkům se ženu povedlo uklidnit a odvedli ji do obývacího pokoje. Zde ji přikryli dekou, aby ženu udrželi v teple, postarali se o ni a zavolali zdravotnickou záchrannou službu, která ji po nezbytném vyšetření převezla do nemocničního zařízení.

Rozdány byly dále stužky za mimořádný čin. Převzít si je přišli:

  • strážníci operačního oddělení městské policie Miroslav Vildman a Petr Voldřich, za rychlé a správné vyhodnocení nebezpečné situace, kdy vkolejišti na trati ve směru Plzeň – České Budějovice ležel opilý mladík. Díky efektivní koordinaci strážníků v terénu dorazily hlídky na místo v pravý čas a zachránily ho.  Muž unikl smrti doslova jen o vlásek.

 

  • strážníci služebny Bory, Tomáš Holeček, Jindřich Březina a Richard Mařík. Ti dne 8. září zadrželi v Technické ulici na Borech agresivního muže, který brutálně napadl malé dítě, a předali ho Policii ČR. Chlapec měl viditelná krvácivá poranění na hlavě, obličeji, pažích a nohách. Po umístění do služebního vozidla se chlapce ihned ujal jeden z nich a poskytl mu prvotní ošetření. Plačícího chlapečka uklidňoval až do příjezdu přivolané zdravotnické záchranné služby.

 

  • strážník Pavel J., za rychlý a profesionální zásah vůči zdrogovanému motorkáři. 6. listopadu během hlídkové služby vLiticích narazil strážník na podezřele jedoucího motorkáře. Bez jakéhokoliv zaváhání se proto za ním vydal. Řidič se mu ale snažil zběsilou jízdou uniknout a zcela ignoroval výzev k zastavení. Při jízdě prašnou cestou směrem na Valchu jezdec nezvládl levotočivou zatáčku a se strojem havaroval. Nicméně ani nehoda ho nezastavila a ve svém útěku pokračoval pěšky. Pavel Jiras muže opakovaně vyzýval, aby zastavil, muž začal znenadání hledat něco po kapsách a otáčet se k němu. Nakonec motorkáře zastavila služební zbraň a hrozba, že ji strážník použije. Muž skončil vzápětí v  Později se ukázalo, že měl hned několik pádných důvodů, proč ujížděl. Kromě při testu zjištěné přítomnosti drog v těle, měl blokované řidičské oprávnění, „áčko“ na motorku si vůbec neudělal a registrační značky na stroj neseděly. Celou záležitost si převzala k šetření státní policie.

Stužku symbolizující statečnost si zasloužil:

  • strážník Michal Weber. V říjnu minulého roku se ukázal jako odvážný muž, který se nebojí zasáhnout i mimo pracovní dobu, i když mu hrozilo nebezpečí. Společně s přáteli se vydal do jednoho z podniků v Plzni, kde se stala nečekaná událost. Dvě ženy vběhly dovnitř, jedna z nich křičela, že slyšela výstřel venku. Michal okamžitě vyšel ven a spatřil skupinu čtyř agresivních mužů. Jeden z nich dokonce vytáhl basebalovou pálku a namířil ji proti Michalovi. Díky jeho odvaze a chladné hlavě se mu podařilo situaci uklidnit a počkat na příjezd státní policie.

 

Medaili cti byla udělena plk. Pavlu Musilovi z Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje za dlouhodobou spolupráci při zajišťování veřejného pořádku a významné zásluhy v oblasti prevence ochrany majetku.


Zdroj:

Jana Pužmanová
www.mpplzen.cz