Unie vyčlení méně peněz pro regiony

Evropská unie vyčlení v příštích letech méně financí pro Českou republiku. Do tuzemských regionů tak bude plynout po roce 2020 zhruba o 20 % méně prostředků, než v nynějším programovém období. Při své nedávné návštěvě Jihočeského kraje to uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

FOTO: Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (uprostřed) navštívila v doprovodu ředitelky Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad Michaely Šímové (vpravo) město České Budějovice, konkrétně Gymnázium Česká, které využilo dotace z Evropské unie na svůj rozvoj.

 

„Finance z nynějších fondů budeme dočerpávat až do roku 2023. Ale už v roce 2021 se ocitneme v novém programovém období, během nějž bude moci Česká republika vyčerpat přibližně 500 miliard korun. To je zhruba o 20 procent méně než nyní. Důvodem je zejména větší vyspělost našich regionů,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

 

Přestože celková bilance čerpání financí z fondů EU by podle šéfky resortu pro místní rozvoj mohla být lepší, je dobře nastavena komunikace s žadateli a čerpání dotací se zrychlilo. Přesto mají Češi stále ve využití všech nabízených financí z evropských fondů rezervy a dotační možnosti v určitých oblastech nedokáží plně využít.

 

„Jižní Čechy jsou na tom v čerpání financí z unie velmi dobře. Na evropských dotacích jsme získali už 20 miliard korun a zařadili jsme se tak na druhé místo v úspěšnosti mezi všemi tuzemskými regiony,“ uvedla ředitelka Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad Michaela Šímová. „Velkou měrou k tomu přispěl Regionální operační program Jihozápad, díky němuž mířily do našeho kraje finance na rekonstrukci a výstavbu silnic, domovů pro seniory, škol, památek a dalších objektů i akcí,“ doplnila Michaela Šímová.

 

Ministerstvo pro místní rozvoj o budoucích podmínkách podpory ze strany EU stále vyjednává. Již nyní ale ví, že financí bude méně a čeští žadatelé budou navíc muset své projekty více spolufinancovat. „Výhodou naopak je, že mechanismy čerpání máme dobře nastaveny. I nadále bude podobné rozvržení programů podpory, na které jsme zvyklí,“ doplnila ministryně.

 


Zdroj:

Komunik

kerlesova@komunik.cz