Růst ekonomiky ČR nezvyšuje počty služebních cest. Díky rozmachu technologií a videokonferencí

Dobrá kondice České republiky a její ekonomický růst není kopírován zvyšováním počtu služebních cest. V minulém roce došlo dle Českého statistického úřadu dokonce k jejich meziročnímu poklesu o 4 %. Dle expertů nákladné cesty zčásti nahrazují technologie a ČR se tak přibližuje evropskému standardu.

 

Osobní kontakt technologie nenahradí, ale ne na každé jednání je třeba cestovat. „Nákladných služebních cest ubývá. Stále více firem je nahrazuje využitím nejrůznějších technologií a videokonferencí. Ušetří tak nejen přímé náklady na cestování a ubytování, ale především nákladný čas zaměstnanců z vrcholového managementu firmy, kteří do zahraničí cestují nejčastěji,“ říká Andrej Hronec, zástupce Lifesize v ČR.

Podle Českého statistického úřadu vloni manažeři a obchodníci vyrazili na 1 402 000 služebních cest, předloni jich bylo 1 459 000. Pokles tedy představuje 4 % objemu, což je 57 000 služebních cest.

O pořízení vybavení pro videokonference uvažuje podle průzkumu společnosti Audiopro každá třetí firma v ČR a mezi zájemci narůstá počet středních a malých firem. Pro ně může tento způsob komunikace přinést i další příležitost – řada velkých firem videokonferenční řešení využívá a požaduje po svých dodavatelích také takový způsob spolupráce a komunikace. To představuje pro menší firmy možnost odlišit se a získat tak konkurenční výhodu.

Pokud firma investuje do videokonference účelně, mohou se jí vložené prostředky vrátit i během několika měsíců. V dnešní době již platí, že i videokonference se dá „ušít na míru“ potřebám a velikosti jakékoli firmy, bez nutnosti vlastního IT zázemí.

 


Zdroj: