Zdravý životní styl ve škole

Chceme žít zdravě. Co pro to můžeme udělat? Může škola přispět ke zdravějšímu způsobu života svých žáků? Snažíme se o to. Skutečně jde o zdravý pohled na způsob života. U nás se opíráme o tři hlavní pilíře, které nabízíme a které zřejmě nejvíce ovlivňují budoucí život našich dětí.

V první řadě usměrňujeme stravovací návyky dětí. Zapojili jsme se do programu školní mléko a ovoce do škol. V rámci těchto programů děti dostávají mléko a ovoce, ale také se seznamují netradičními formami s ochutnávkami různé zeleniny a jiných druhů ovoce, účastní se hodin, kde si ukazujeme potravní pyramidu, důležité poměry a množství vitamínů a dalších důležitých látek v naší denní stravě. Školní jídelna podporuje stravovací návyky svou pestrou nabídkou v jídelníčku školních obědů, které jsou sestavovány a konzultovány s nutriční poradkyní. Poměr a složení jídel je konzultováno s pověřenou pracovnicí krajské hygienické stanice. Tak můžeme říci, že u nás je opravdová zdravá školní jídelna.

Také víme, že není snadné zajistit dětem pestré svačinky. Doma je příprava čerstvých přesnídávek náročná a zkuste vymýšlet stále něco nového. Taková svačinka také zabere místo v aktovce. Někteří rodiče si občas uleví tím, že dají svému synkovi nebo dceři peníze a oni si něco koupí cestou. Často jsou pak peníze dětí vyměněny za sladké pamlsky a nápoje. Před několika lety jsme nabídli rodičům přesnídávky pro děti ve školní jídelně. Paní kuchařky připravují zajímavé pomazánky, ovoce a nápoje, které jsou zaručeně zdravé a všichni si mohou jídelníček i odběr stravy snadno kontrolovat přímo na webových stránkách. Rodiče s dětmi vybírají z pohodlí domova z jídelníčku obědy a přesnídávky, mají přesný přehled, zda si děti stravu vyzvedly a také mají pod kontrolou své platby.

Abychom nezůstali jen u jídla, zmíním se o dalším významném pilíři s jehož pomocí pozitivně působíme na zdraví dětí. Důležitý je pohyb. Sport v nejrůznějších druzích. Nejedná se jen o povinné hodiny tělesné výchovy. Ve spolupráci s domem dětí a mládeže poskytujeme sportoviště pro nejrůznější kroužky. Nabízíme plavání ve školním bazénu, vyhlášený je basketbal. Děti u nás žijí populárním florbalem. Děvčata oceňují pohyb při hudbě. Myslíme i na volný čas dětí, které se nechtějí organizovat v kroužcích a sportovních oddílech. Tak se nám podařilo vybudovat krásné sportoviště v areálu školy. Máme atletickou dráhu, travnaté hřiště pro fotbálek, hřiště pro basketbal, volejbal nebo třeba tenis s umělým povrchem. Pro cyklisty, inlajnysty nebo milovníky koloběžek je kolem školy zcela bezpečný uzavřený okruh. Menší děti si svou obratnost rády zkouší na prolézačkách, houpačkách nebo v mini lanovém centru. Zákoutí pro nejrůznější hýbání je u nás hodně, stačí si vybrat.

Třetím pomyslným pilířem pro utváření zdravého životního stylu je vztah k přírodě a k našemu nejbližšímu prostředí. Tady podporujeme děti, aby poznávaly ovocné stromy v našem školním sadu, pěstujeme zeleninu, rybíz, angrešt nebo třeba aronii. Děti poznávají rostliny užitkové i okrasné.

Příroda kolem nás – to jsou také zvířata. Náš zookoutek ukazuje široké spektrum živočichů. Děti v přírodovědném semináři i v přírodovědném kroužku se seznamují se základy chovatelství. Chováme zakrslé králíky, morčata, křečky a laboratorní potkany. Děti u nás uvidí a postarají se také o želvy, agamy nebo chameleona či leguána. I akvarijní svět se tu otevírá pro všechny, kteří třeba doma nemají podmínky pro takového (vcelku náročného) koníčka. Těžko říci, které zvíře je u našich žáků nejoblíbenější. Pro někoho třeba papoušci, někoho uchvátí heboučký kožíšek činčily. Pro nás je důležité, že děti přijdou do kontaktu s živou přírodou, učí se potřeby různých druhů a také vědí, co obnáší každodenní péče o jednotlivé mazlíčky. V kroužku i v semináři se potkávají mladí chovatelé i úplní začátečníci a vzájemně si předávají své poznatky a zkušenosti. Věřím, že tak nejlépe získávají vztah k přírodě a prostředí kolem nás. O pokrocích svědčí například úspěšné zapojení dětí do akce Ukliďme Česko nebo Den Země.

Naše děti jsou šikovné a zapojují se do různých soutěží. Nejlepších úspěchů dosahují ve sportovních kláních. Naši školní reprezentanti se však neztratí ani soutěžích vědomostních. Například v Anglické olympiádě nebo v biologické olympiádě.

V závěru si dovolím ještě shrnout, že pravidla a návyky zdravého životního stylu je nutné v dětech budovat již od útlého věku a nelze se posléhat jen na jednotlivé reklamní akce. Pracovnícinaší školy působí v tomto směru na děti systematicky a věřím, že dobře.


Mgr. Zdeněk Pečenka,
ředitel SŠ, ZŠ a MŠ Kraslice

Kontakt
SŠ, ZŠ a MŠ Kraslice
tel.: 352 686 518, 605 428 194
e-mail: zskraslice@volny.cz
www.skolakraslice.cz