Víkend strážníků

Zásah strážníků na Lince seniorů. Strážníci odvezli opilé střízlivět na záchytku. Partička bezdomovců se utábořila pod mostem.

 

Již několik let v Plzni funguje Linka seniorů, kde se vyškolení strážníci specializují na pomoc důchodcům v nouzi. Poslední případ, kdy Linka seniorů pomohla, zaznamenali strážníci v neděli večer.

Strážníci vyjeli před osmou hodinou večer pomoci dvaadevadesátileté ženě. Seniorka si jejich pomoc vyžádala potom, co upadla, když si chtěla vzít vodu na pití.  Sama se nezvládla poté zvednout. Hlídka po vstupu našla důchodkyni ležet na zemi v pokoji, pomohla jí zvednout se  ze země a přitom se ujistila, že je seniorka po zdravotní stránce v pořádku. Strážníci ji na to položili na postel. Žena neutrpěla pádem žádné zranění.

 

Seznam osob hledaných PČR je opět o jedno jméno tenčí, zasloužili se o to v pátek strážníci ze stanice Územně strážní služby.

V dopoledních hodinách uvízl v sítích strážníků, kteří mají výbornou místní a osobní znalost, muž z Prahy, u kterého se potvrdilo, že se nachází v pátrání PČR. Muž byl následně předveden na PČR – SKPV, kde si ho převzali republikoví policisté k dalším úkonům.

 

Pracovník ostrahy obchodu na Americké si v neděli odpoledne vyžádal výjezd hlídky městské policie. Důvodem bylo zadržení ženy podezřelé z drobné krádeže zboží v obchodě.

Pracovník ostrahy prodejny si během služby na kamerovém systému všiml ženy, o níž dobře věděl, že se dopouští krádeží. Proto ji po celou dobu, kdy se pohybovala po nákupní ploše, sledoval. Jakmile prošla pokladnou, tak ji zastavil. V tašce u ní bylo nalezeno zboží v hodnotě téměř 365 korun, za které nebylo zaplaceno. Přivolaným strážníkům řekla, že se radši nebude k ničemu vyjadřovat, že nikde nic nevzala. Lustrace v policejních evidencích prokázala, že se šestatřicetiletá Plzeňanka skutečně dopouští krádeží opakovaně. O její předání měli také zájem státní policisté, proto jim vzápětí byla předána.

Další krádež v obchodě řešili strážníci o víkendu v Plzni na Slovanech. Osmatřicetiletá žena si z hypermarketu v Písecké ulici chtěla bez zaplacení odnést zboží v hodnotě víc jak 1.000 Kč. Šlo o přenosný reproduktor a powerbanku. Z nákupního košíku si žena věci přendala rovnou do své kabelky.  Na místo dorazili strážníci, aby záležitost s ní vyřešili. Žena obdržela za své jednání pokutu.

 

Opravdu nepochopitelné je jednání někoho, kdo odložil malá koťata v igelitovém pytli do popelnice. Zachránila je mladá žena, která je našla.

Pro nalezená zvířata vyjela hlídka ze skupiny pro odchyt v pátek večer, bylo to k zastávce MHD  – K Losiné.  Obě koťata byla cca 2 týdny stará, v dobrém stavu a nejevila známky zranění či týrání.

 

Kvůli silné opilosti skončila v pátek v podvečer na záchytce devětatřicetiletá bezdomovkyně.  Strážníci ji museli vzbouzet, usnula na trávě u řeky.

V půl šesté vyslal operační strážník hlídku prověřit oznámení do ulice Na Poříčí. Podle telefonátu se zde měl nacházet pár opilých bezdomovců.  Strážníci je vzápětí našli. Muž v tu dobu seděl u řeky, zjevně podnapilá žena spala na trávníku.  Devětatřicetiletá cizinka nebyla schopná po probuzení komunikovat. Pokoušela se vstát, přičemž však z důvodu opilosti padala.  Jelikož ve svém stavu bezprostředně ohrožovala svůj život a zdraví, přivolali si strážníci své kolegy s vozidlem pro převoz podnapilých osob, aby ji dopravili k vystřízlivění na záchytku.

Do stejného zařízení byl v neděli dopraven další cizinec.  Ten ve stavu opilosti obtěžoval zákazníky kavárny v centru města.  S provedením dechové zkoušky muž sice souhlasil, avšak ani po několikátém pokusu nebyl schopen jejího úspěšného dokončení. Během projednávání záležitosti několikrát upadl do vozovky, navíc vůbec nekontroloval své chování.  Proto strážníci rozhodli o jeho umístění v protialkoholní záchytné stanici.

 

Přestupková komise ÚMO Plzeň 3 se bude zabývat záležitostí partičky lidí bez domova, která se utábořila pod nájezdem na most Nad Nádražím.  V místě strážníci zastihli v pátek odpoledne devět osob.

Kromě rozložených karimatek, dek, spacáků a dalších pohozených věcí osobní potřeby, zde strážníci zjistili také to, že, některé věci mají přítomní uložené v nákupních košících.  O nákupních košících pak všichni tvrdili, že je našli všude po okolí. Opětovně, jako minulý týden strážníkům na místě slibovali, že se nepořádek budou snažit zlikvidovat. Zatím se ale jen nepořádek kupí. Stejně tak se odmítli vyjádřit k záboru veřejného prostranství.


Zdroj:

Pužmanová Jana
Tisková mluvčí Městské policie Plzeň
Perlová 3, 301 00, Plzeň
Tel: +420 378 036 902, +420 724 095 017
E-mail: puzmanova@plzen.eu
Web: www.mpplzen.cz