Zaměstnanci ČEZ vybrali 1626 kg oblečení pro charitu

Komody, skříně a šatny provětrali zaměstnanci Skupiny ČEZ, kteří se v Praze a dalších šesti lokalitách zapojili do dvoudenní charitativní sbírky šatstva, obuvi a módních doplňků pro neziskové organizace. Jen v centrále se objem pytlů s oblečením pro dospělé i děti zastavil na 314 kilogramech.

 

Na přání zaměstnanců a díky pozitivním ohlasům z loňska proběhla v centrále Skupiny ČEZ a dalších 6 lokalitách opět charitativní sbírka šatstva a obuvi s názvem Průvan v šatníku. Lidé tak dostali příležitost v rámci jarního úklidu vytřídit nepotřebné či málo obnošené oblečení, obuv a doplňky a zároveň podpořit neziskové organizace, které darované věci prodají ve svých dobročinných bazarech a obchodech. Pytle s oblečením a obuví shromážděné v  centrále společnosti ČEZ, a. s., během dvoudenní sbírky si rozdělí organizace Borůvka, Lékořice a Cesta domů.

Celorepublikově se vybralo 1 626 kg oblečení a obuvi, v pražské centrále se podařilo shromáždit 314 kg.

„Protřídit šatník a nepotřebné kousky věnovat neziskovým organizacím je ten nejjednodušší způsob pomoci, ke které se může přidat každý z nás. Osobně pak ještě doporučuji obchůdky zmíněných organizací navštívit. Radost z nákupu originálních kousků je zde násobena pomocí dobré věci a milým chováním prodávajících,“ uvedla členka představenstva Skupiny ČEZ Michaela Chaloupková.

Podpořené organizace v Praze:

 

Borůvka Praha o.p.s.

Již od roku 1998 pomáhá dětem i dospělým s tělesným postižením zapojit se do běžné společnosti. V roce 2013 Borůvka otevřela charitativní secondhand Koloběh, kde jsou zaměstnáni lidé s tělesným postižením. Sortiment zahrnuje dámský, pánský i dětský textil, hračky, bižuterii a obuv, které obchod získává darem od jednotlivců nebo sbírkou mezi zaměstnanci různých společností. Výtěžek z prodeje darovaných věcí jde právě na podporu pracovních míst pro lidi s handicapem. Co se v obchůdku neprodá, putuje skrze partnerský projekt FOREWEAR zaměstnancům chráněných dílen, kde se šijí obaly na telefony, tablety, notebooky a knihy.

 

Lékořice

Lékořice, z. s., realizuje od roku 2005 projekty, jejichž smyslem je psychická podpora pacientů i zdravotnického personálu. Nejdéle působí v Thomayerově nemocnici, dále ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, v IKEM a ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Posláním organizace je vnášet do nemocničního prostředí více mezilidského kontaktu a propojovat izolovaný svět nemocných se světem zdravých. Darované oblečení a obuv z ČEZu poputuje na tradiční dobročinný bazar, který organizuje Dobrovolnické centrum Lékořice ve spolupráci s Thomayerovou nemocnicí v nemocniční kapli sv. Václava ve dnech 6. – 8. října.

 

Cesta domů

Cesta domů, z.ú., provozuje Domácí hospic na území hl. m. Prahy. Komukoliv z České republiky poskytuje poradenské služby v oblasti péče o nevyléčitelně nemocné a umírající. Pomáhá pozůstalým v době zármutku. Zároveň se snaží o zvýšení povědomí v oblasti paliativní péče formou vzdělávání odborníků a osvětových kampaní.  Organizace pořádá dobročinné bazary a provozuje dva vlastní obchody v Praze. S českými výtvarníky, spisovateli a designéry spolupracuje na knižních publikacích o smutku i radosti na konci života.

 


Zdroj:

Skupina ČEZ, a.s.

Martin Schreier

Tiskový mluvčí

Tel: 725 765 848

e-mail: martin.schreier@cez.cz