Zástupci vedení kraje zamířili na pracovní návštěvu Jindřichovic, Bublavy a Josefova

Na pracovní cestu do obcí na Sokolovsku se vydali zástupci vedení Karlovarského kraje. Se starosty Jindřichovic, Bublavy a Josefova řešil hejtman Petr Kulhánek a krajský radní Vít Hromádko témata, která jsou pro obce prioritní.

 

„Pro mě to je určitě výborná zkušenost, nejednáme se starosty jen videokonferenčně jako během pandemie, ale obešli jsme společně problémové lokality. Jako červená nit se v těchto krušnohorských obcích vine téma nedostatečného pokrytí telefonním mobilním signálem. Stejně tak jsme mluvili o špatném stavu místních komunikací a financování jejich obnovy, ať už jsou ve správě kraje či obce. Diskutovali jsme ale i o rozvoji turistické infrastruktury a cyklostezek  vzhledem k rostoucímu zájmu turistů o Krušné hory. Slíbili jsme, že dáme starostům zpětnou vazbu k projednávaným věcem a v návštěvách obcí budeme rozhodně pokračovat. Nestaráme se o potřeby obcí jen na dálku, z úřadu, ale je dobré na místě vidět, čím aktuálně žijí. Proto jsme před zahájením výjezdů starosty oslovili a požádali je, aby poslali své podněty,“ vysvětlil hejtman Petr Kulhánek.

V Jindřichovicích ukázala starostka Martina Majdáková  zástupcům kraje úseky silnic směrem na místní části Heřmanov, Mezihorská či Loučná, aby viděli, že opravy výtluků pomohou stav silnic v náročných klimatických podmínkách řešit jen dočasně a je třeba je stále opakovat. Větší rekonstrukce jsou ale velmi finančně náročné a provádí se na dopravně vytížených silnicích. Hovořilo se také o pobočce České pošty, která podle informací Petra Kulhánka zůstane v obci zachována stejně jako ostatní pošty v regionu.

 

Problém s místními komunikacemi řeší i starostka Bublavy Monika Hrádková. V obci mají těchto silnic 26 kilometrů a vzhledem k obecnímu rozpočtu není v silách Bublavy je opravit. Řeč byla ale také o splátkách bezúročné finanční výpomoci od ministerstva financí, které obec musí hradit kvůli nikdy nerealizovanému projektu akvaparku. Podle starostky pálí obyvatele na Kraslicku také kvalita zdravotní péče a nedostatek lékařů a dalších zdravotníků či nedostavěný vodovod. Jak uvedl krajský radní Vít Hromádko, kraj letos vyšel vstříc všem žadatelům o dotace na stavbu vodovodů a kanalizací a kvůli tomu pokrátil dotace pro jednotlivé obce, aby uspokojil veškeré žádosti.  Příště však nastaví podmínky tak, aby ke krácení nedocházelo.

 

V Josefově starosta Jan Onak upozornil na problémy s dopravní obslužností, ale také  s vlastníky pozemků, kteří blokují plánovanou výstavbu nového chodníku podél silnice, kde je intenzivní provoz a pro chodce není pohyb podél komunikace bezpečný. Starosta také požádal o to, aby kraj zastřešil koncepci rozvoje budování cyklostezek v oblasti. Představitelé obce zástupcům kraje rovněž představili místní komunitní centrum a amfiteátr, kde se konají kulturní akce i filmové projekce.

 


Zdroj:

Mgr. Jana Pavlíková

tisková mluvčí
www.kr-karlovarsky.cz