3 otázky týkajícící se péče o pleť

Dermatoložka MUDr. Věra Terzijská z Perfect Clinic Dermatology odpovídá na 3 otázky:

 

Jak by měla vypadat péče o pokožku po padesátce?

Díky menopauze a ztrátě estrogenů začíná u žen po padesátce pokožka opravdu ztrácet na své hydrataci a elasticitě. Chybí jí i svěží barva, je proto vhodné volit krémy a make-upy s rozjasňujícím efektem. Dejte ale pozor i na přehnané líčení, které může kvůli vizuální podpoře vrásek věk spíše zvýraznit, především v okolí očí. Nicméně pokud nechcete mít vrásky na tváři tolik viditelné, stále ještě není třeba hledat operační řešení.  Zkuste některé z moderních metod liftingů za pomoci liftiivacích nití. Jedná se o ambulantní, rychlé a bezbolestné zákroky.  Samozřejmostí v každém věku by měla být dostatečný pitný režim, který pomůže mít pleť hydratovanou po celý den.

Vhodná péče o pleť s výraznými póry?

Základem je kvalitní péče a pravidelné ranní a večerní odličování a očista pleti. Jen tak lze odstranit nahromaděné nečistoty, vyčistit póry a omezit jejich ucpávání a rozšiřování. Pokožku samozřejmě čistíme i v případě, že nejsme nalíčené. Ideální je používání kvalitní nealergizující kosmetiky, nejlépe testované a certifikované dermatology. Nevhodné jsou produkty s olejovou strukturou a příliš „těžké“ přípravky. Vyhněte se i masážím prováděným olejíčky. Zapomeňte také na make-upy s olejovými přísadami. Svým pacientkám také radím ráno omývat obličej vychlazenou termální vodou, která pokožku nejen probouzí a prokrví, ale také trochu stahuje póry.  Pro vhodnou odbornou péči doporučuji konzultaci s dermatologem, který nejlépe poradí, jakou metodu zvolit. Dobré výsledky má microneedling, frakční laser a klasika v podobě chemického peelingu prováděného odborníky.

 

Jak působí na pokožku chemický peeling?

Chemický peeling odstraňuje z pleti přebytečný maz, zrohovatělé buňky a kožní nečistoty.  Na rozdíl od mechanického peelingu neobsahuje žádné abrazivní složky. Pleť je po chemickém peelingu jemnější a barevně sjednocená. Dochází k zatažení pórů a vyjasnění pleti. Pro chemický peeling se používají kyseliny jako je kyselina glykolová nebo kyselina mléčná, trichloroctová, které se běžně vyskytují třeba v rajčatech, cukrové třtině nebo jogurtu. Dle typu pleti se použije různá koncentrace kyseliny.

 


Zdroj:

Iveta N.

iveta.nebesarova@gmail.com