Truhlařina je voňavá práce

Firma Miroslava Oberdörfera se zabývá zakázkovou výrobou zahradních dřevostaveb a doplňků. I šikovné zlaté ručičky se musí stále ohánět. Proto udělat rozhovor s truhlářem Miroslavem Oberdörferem ze Vstiše u Dobřan není nic jednoduchého. Je totiž stále v jednom kole. I přesto má svoji voňavou práci stále rád a nevyměnil by ji. 

Proč zrovna truhlařina, jak jste se k ní dostal? Zdědil jste to povolání, vyučil se truhlářem, nebo to bylo dílo nějaké náhody?

Už odmala se mi líbila práce se dřevem a tak, když jsem se po škole rozhodoval kam do učení, truhlařina pro mne byla jednoznačná volba. Po vyučení jsem pracoval v Západočeských dřevařských závodech a hned po roce 1989 jsem si udělal živnostenský list a začal pracovat soukromě. V roce 1994 jsem vzal svého prvního zaměstnance.

Jaký byl vývoj vašeho podnikání?
Na začátku jsme se zaměřovali hlavně na výrobu koster pro čalouněný nábytek. To děláme dodnes. Zhruba od roku 2004 jsme navíc zahájili výrobu zahradních dřevostaveb. To znamená: zahradní domky, chaty, altány, pergoly, garážová stání, ale děláme i interiérové práce, např. schody, nábytek, pokládáme podlahy atd. Dnes pracují ve firmě čtyři zaměstnanci.

Jaké jsou nejčastější požadavky vašich zákazníku? Přicházejí s jasnou představou, nebo jste schopný jim pomoci i s návrhem výrobku?
Zákazník k nám většinou přichází s představou, jakou stavbu chce postavit, k čemu má sloužit, a my se mu snažíme vyhovět, popřípadě mu vysvětlit, co je anebo není konstrukčně možné. Jsme samozřejmě schopní navrhnouti jiné možnosti a postupy. Pak následuje vypracování cenové nabídky a doladění detailu.

 

 

Jen tak pro zajímavost, jak dlouho trvá vyrobit například takový zahradní domek?
Postavit zahradní domek trvá zhruba pět dnů. Samozřejmě záleží na velikosti, popřípadě doplňcích, jako jsou okrasné mříže, okenice, stoly, lavice atd.

Odevzdáváte výrobky tzv. na klíč, tedy natřené, smontované? Nebo je finální úprava na zákaznících?
Zákazník většinou požaduje výstavbu na klíč, aby nemusel hledat víc firem, například na výrobu, pokládku strešní krytiny anebo montáž okapu. Postupem času jsme se naučili si dělat všechny práce sami a dodáváme stavby kompletní, včetně nátěru a úklidu, takže zákazník je může začít po našem odchodu ihned využívat. Pokud zákazník požaduje, děláme i zemní práce pod stavbou, betonujeme ocelové patky, na kterých bude stavba stát, nebo například položíme zámkovou dlažbu.

Říká se, že práce se dřevem uklidňuje. Je to tak? 
Je to práce jako každá jiná, někdy uklidňuje, někdy nejde všechno podle toho, jak by si člověk představoval, ale jde o to nesnáze překonat a jít dál. Třeba i proto, že za námi zůstává kus pěkné a poctivé práce.

Nabízené produkty:
Zahradní domky, pergoly, garážová stání, ploty, altány, nábytek, schody, podlahy atd.

Dřevovýroba Oberdörfer, s.r.o.
Kontaktní údaje:
Vstiš 157, Dobřany
mob.: 602 365 386
tel./fax: 377 970 340
e-mail: mirao@tiscali.cz
www.zahradnidrevostavby.eu