VETERINÁRNÍ KLINIKA ZODIACUS 97 s.r.o.

Nepodceňujte hubnutí vašeho zvířete

Šmudla je devítiletý nekastrovaný britský kocour žijící v bytě. Poslední dobou si majitelka všimla, že kocourek trochu hubne, přestože žere stále stejně. Kocourka jsme klinicky vyšetřili, ale kromě povislé kůže na břiše jsme žádné abnormality nenašli. I ledviny se pohmatem zdály hladké a normální velikosti. Doporučili jsme proto vyšetření krve, které by nám umožnilo odhalit abnormality na metabolické úrovni. Krev jsme schopni vyšetřit do 15 minut u nás na pracovišti, ale pokud se nejedná o akutní problém, využíváme výhodnou cenovou nabídku laboratoře Idexx v Německu, kde do druhého dne stanoví z krve 25 biochemických parametrů, včetně vyšetření štítné žlázy a SDMA (raného markeru postižení ledvin) – jedná se o tzv. geriatrický profil. Vyšetření krve potvrdilo naše obavy z chronického selhání ledvin, konkrétně 2. stádium ze 4.

Výtah z laboratorního nálezu: močovina 16,2 mmol/l (referenční rozmezí laboratoře 5,7-13,5), kreatinin 228 umol/l (ref. rozm. lab. do 168, podle nových doporučení ale pouze do 140), fosfor 1,5 mmol/l (ref. 0.8–2,2), SDMA 18 ug/dl (ref. do 14). Díky pečlivosti majitelky, která si povšimla i menší změny zdravotního stavu tak bylo onemocnění odhaleno relativně včas na to, abychom kocourkovi mohli významně prodloužit a zkvalitnit život.

Proč je chronické selhání ledvin takový strašák? Navenek dlouho není nic vidět – mezi první příznaky patří zvýšené pití, horší stav srsti, hubnutí, nechutenství až občasné zvracení. Klasické ledvinné parametry jako močovina a kreatinin se začnou zvyšovat nad referenční mez až ve chvíli, kdy už nefunguje 75 {0097b31412db00753a87d325b0f5d7726c0423dc5f8cad582f5e83446387d76a} ledvin. Velkým přínosem je proto nový marker SDMA, který se u koček zvyšuje už při postižení 40 {0097b31412db00753a87d325b0f5d7726c0423dc5f8cad582f5e83446387d76a} ledvin. Proto doporučujeme u všech koček nad 10 let stáří jednou za rok absolvovat preventivní vyšetření krve.

Základem úspěšné terapie je v tomto případě speciální nízkobílkovinná dieta, obvykle se jedná o veterinární dietu na předpis. Dle stádia onemocnění se dále aplikují látky vychytávající fosfor, léky na snížení tlaku nebo podkožní kapačky. Většina léků pro kočky už je dnes v tekuté formě a také diety jsou vysoce chutné. Pro individuální úpravu terapie jsou důležité pravidelné kontroly krve, moči, případně měření tlaku krve. Při včasné diagnóze v raných stádiích a dobré spolupráci majitele je prognóza onemocnění i několik let. Při pozdní diagnóze se obvykle jedná o pár týdnů…

 

 

Proč je důležité pořádné klinické vyšetření při každoročním očkování

Osmiletý kříženec Ozzák byl u nás loni v květnu na pravidelné vakcinaci. Pan doktor pejska prohlédl a poslechl mu srdce. Z levé strany byl dobře slyšitelný šelest 2. stupně ze 6. Majitelům bylo pro jistotu doporučeno echokardiografické vyšetření (sono) srdce. Pro diagnostiku srdečního selhání lze využít EKG, rentgen hrudníku nebo sono. Posledně zmíněné vyšetření je nejpřesnější z hlediska zobrazení vnitřních struktur v srdci. Umožňuje posoudit chlopně, změřit vnitřní rozměry komor a síní a zhodnotit abnormality v proudění krve.

Pacient zatím neměl žádné klinické příznaky, nekašlal ani nejevil známky únavy při větší aktivitě. Proto nás velmi překvapil nález na sonu. Ozzák měl těžkou nedomykavost mitrální chlopně, která byla úplně deformovaná a „netěsnila“ průchod mezi levou síní a komorou. To umožnilo zpětný návrat krve z komory do síně, rozšíření síně, zesílení stěny komor – zkrátka velké přetížení srdce, které už nezvládalo tento stav kompenzovat. Co bylo ale nejhorší, městnáním krve v levé síni se vytvořil trombus (krevní sraženina), který vlál v proudu krve a hrozil utržením.

Pan doktor okamžitě nasadil léky na rozpouštění krevní sraženiny, na podporu srdeční stažlivosti a snížení krevního tlaku. Za 6 týdnů jsme s potěšením mohli konstatovat, že trombus byl plně rozpuštěn. Léčba pejska bude už doživotní, ale nebezpečí akutního selhání srdce nebo embolie trombu bylo pro tuto chvíli odvráceno.

Nález: těžká nedomykavost mitrální chlopně, vegetace na mitrálních cípech, regurgitační jet centroposteriorní, mírná insuf. PA, nepatrná nedomyk. Ao, dilatovaná LA s nástěnným trombem (vlaje), mírná nedomyk.. trikusp. chlopně, EF normální (susp. se snižuje), dilatace LV, hypertrofie levé komory.

Za deset až 14 dní kontrola sono LA (trombus) – za cca 100 kč.

Echokardiografické vyšetření srdce: žlutě je orámovaná levá síň, červeně je zvýrazněná krevní sraženina (trombus)

 

Echokardiografické vyšetření srdce s použitím barevného a kontinuálního doppleru: žlutě orámovaný zpětný jet krve do levé síně

VETERINÁRNÍ KLINIKA ZODIACUS 97 s.r.o.

MVDr. Jaroslav Benda

Veterinární klinika ZODIACUS 97 s.r.o.

Vejprnická 79, Plzeň

tel.:      377 389 281

e-mail:  benda@veterina-plzen.cz 

web:     www.veterina-plzen.cz

(MC)

Více zde: http://www.oko24.cz/news/poucne-pribehy-z-nasi-kliniky/