Tvarohový koláč

Ingredience:

těsto: 1 hrnek polohrubé mouky, 3 lžíce moučkového cukru, ½ prášku do pečiva, 125 g Hery, 1 vejce

tvarohová náplň: 4 měkké tvarohy v alobalu, 1 hrnek mléka, ¼ hrnku oleje, ¼ hrnku moučkového cukru, 1 vanil. cukr, trocha strouhané citronové kůry, 1 vanilkový puding (prášek), 1 vejce

+: tuk na vymazání formy a hrubá mouka, marmeláda, kakao na ozdobu

/1 hrnek = 250 ml/

 

Postup:

Všechny suroviny na těsto zpracujeme na válu. Vzniklé těsto namačkáme do vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy. Natáhneme jej na dno i na strany formy – snažíme se alespoňdo výše asi 2 cm.

Těsto ve formě potřeme slabou vrstvou marmelády. Já použila domácí malinovou marmeládu, ale můžete použít jakoukoliv – jakou máte rádi :-).

Ingredience na náplň smícháme a našleháme. Na vrstvu marmelády tuto tvarohovou směs nalijeme.

Pečeme v předehřáté troubě při 160 °C asi 1 hodinu (střed se stále trochu „třese“, ale to je v pořádku). Koláč necháme vychladnout (nejlépe přes noc v ledničce) a poté servírujeme. Přeji dobrou chuť.

 

Můj tip: Moc hezky vypadá jednoduché zdobení na povrchu koláče, které vidíte na fotce. Těsně před pečením si trochu tvarohové náplně obarvíme kakaem. Na světlou náplň nalijeme do několika kruhů tuto tmavou a špejlí „projedeme“ podle schématu s šipkami. A je to. 🙂

Pro MAGAZÍN OKO připravila Tereza Gejdošová