Zdravé ovesné vločky

Kdo se alespoň jednou v životě pokoušel o zdravou stravu, jistě objevil při hledání vhodných potravin bezpočet článků o ovesných vločkách. Kdo chce zkrátka žít zdravěji, měl by je do svého jídelníčku zařazovat. Víte ale proč?

 

Ovesné vločky jsou obilný výrobek vzniklý rozdrcením zrn ovsa. V současnosti se ovesné vločky a pokrmy z nich těší stále větší oblibě. Taková ovesná kaše po ránu dodá vašemu tělu dostatek energie na celý den. To jistě ocení každý, nejen věční dietáři. Kulturisté a kondičně cvičící je dokonce využívají jako předtréninkové jídlo.

 

Co udělají ovesné vločky pro naše zdraví? Fytochemikálie přítomné v ovsu snižují riziko vzniku rakoviny hormonálního původu (prsu, prostaty a vaječníků). Ovesné vločky jsou přirozeným zdrojem ovesných beta-glukanů, které snižují hladinu cholesterolu v krvi. Obsahují také vysoké procento esenciálních aminokyselin, které jsou nezbytné pro budování svalové hmoty. Pomáhají při střevních a žaludečních obtížích, poruchách trávení, posilují imunitní systém, tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy.

 

Vločky jsou skvělým zdrojem vitaminů a důležitých minerálních látek. Najdete v nich vitaminy, např. A, B1, B2, D, E, kyselinu listovou, kyselinu pantothenovou (skvělá na krásné vlasy a nehty), v malé míře také omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny. Krom toho mají vysoký obsah železa (podobně jako maso), obsahují vápník, draslík, fosfor, hořčík, zinek, měď a mangan.

 

Většinou najdete na obalu heslo „Výrobek obsahuje lepek“. Oves je bez lepku, jelikož je ale často zpracováván v závodech zpracovávající rovněž pšenici, je tak kontaminován. Pokud máte celiakii či vážnou intoleranci lepku, kupujte si bezlepkový oves! Zpracovává se na vyhrazeném zařízení pro bezlepkové produkty.

 

Přípravu ovesných vloček zvládne opravdu každý. A lze je připravovat na desítky způsobů! Ten nejrychlejší je zalití teplým nebo studeným mlékem či vodou (případně nechat i nabobtnat – tím změknou). V obchodě se ale také dají sehnat „jemné ovesné vločky“, jejichž příprava je ještě jednodušší a rychlejší. Nechutnají vám samotné vločky? Možná vás to nenapadlo, ale ovesné vločky můžete přidat do spousty jídel – sladkých i slaných. Kde například? Do vývaru jako zavářku, do nádivek, masových rolád, bramboráků, do zeleninových pokrmů, na obalení řízku, při výrobě celozrnného pečiva či sušenek, jako základ müsli a kaší…

 

A jaká je průměrná výživová hodnota? Ve 100 g najdete 1533 kJ (365 kcal), 13 g bílkovin, 58 g sacharidů (z nich je cukr pouze 1 g) a tuku asi 6 g. Nejdůležitější je ale obsah vlákniny – té mají 10 g na 100 g.

http://www.foto.oko24.info/vydano/2014/20150528140928_001_mc.png

http://www.foto.oko24.info/vydano/2014/20150528140858_001_mc.png

Magda Čábalová