Muffin versus cupcake

Víte, jaký je rozdíl mezi muffinem a cupcakem? Určitě zhruba víte, jak vypadají… Už jste nějaký recept zahlédli, prohlídli si někde fotografie, ochutnali v cukrárně… Čím se ale od sebe tyto dvě sladkosti liší, proč je jedno cupcake a druhé se nazývá muffinem, toť zůstává pro vás stále záhadou.

 

Cupcake

Cupcake [kapkejk] je v Americe velmi populární moučník, který se skládá z těsta (upečeného v malém papírovém košíčku) a krému. Jsou to prostě malinké dortíky. Cupcakes se bohatě zdobí krémem, potahují a jinak „vyšperkovávají“ – často pak vypadají jako malá umělecká díla. Těsto na cupcake je sušší (než na muffiny), proto je ideální v kombinaci s krémem. Cupcakes by po upečení neměly být popraskané.

 

Muffin

U nás je známější spíše muffin [mafin], což je takový chudý příbuzný cupcaku, který se podobá malé bábovičce. Muffiny nemají ani krém, ani polevu, ani topping, ani se nepotahují potahovací hmotou! Je to taková vláčná buchtička, která nepotřebuje horu krému navrch. Do těsta se přidává ovoce, čokoláda, kokos, ořechy, atd. – zkrátka se ochucují zevnitř. Muffiny po upečení vyběhnou a vršek může popraskat, což je obvyklé.

 

Rozdíl mezi buchtou a dortem pozná každý, takže si stačí zapamatovat: muffin = buchta a cupcake = dort. Teď už si to nebudete plést, že ne? 🙂

http://www.foto.oko24.info/vydano/2014/20150420152537_001_mc.png

Magda Čábalová