Padel je hitem posledních let. Kombinace tenisu a squashe dobývá pomalu i ČR. Již jste jej vyzkoušeli?

Donedávna byl padel, nejrychleji rostoucí sport v Evropě, u nás na okraji zájmu. Sport, který v sobě kombinuje prvky tenisu a squashe se začíná stále více prosazovat i v České republice. Rostou kurty i přibývá hráčů, které nadchnul. Láká vás jej vyzkoušet? Xero Shoes přináší několik zajímavostí a tipů o tomto novém fenoménu.

Made in Mexico
Padel vznikl v Mexiku, kde jej vymyslel Enrique Corcuera. Kvůli nedostatku místa na své zahradě zde nebyl schopen vybudovat klasický tenisový kurt. Hřiště proto obehnal zdmi a tenisové rakety nahradil menšími, dřevěnými plážovými raketami. Následně se padel dostal do dalších španělsky mluvících zemí včetně Španělska a odtud i do dalších zemí Evropy. Padelu propadlo mnoho bývalých sportovců a známých osobností. Namátkou současní a bývalí fotbalisté Lionel Messi, David Beckham, Zlatan Ibrahimovič, Jan Koller, Patrik Berger, tenisté Rafael Nadal a Serena Williamsová, herci Emma Watson a Antonio Banderas či francouzský prezident Emanuel Macron.

Jak se hraje a jaká jsou pravidla
„Padel je zajímavý tím, že je velmi dynamický, zábavný a přístupný pro hráče různých úrovní. Hráči používají speciální plné rakety bez výpletu a míčky podobné tenisovým, jsou však méně tvrdé. Bodovací systém je totožný s tenisem. Pravidla, údery a technika se však liší. Hlavní rozdíl je v tom, že kurt má stěny a hráči o ně mohou odrážet míček podobně jako ve squashi. Výměny jsou tak velmi pestré a nabízejí pestrou škálu úderů,“ představuje tento pro většinu české veřejnosti zatím neznámý sport Aryna Levchenko z českého zastoupení Xero Shoes.
V padelu se hrají pouze čtyřhry. Podání se moc neliší od výše zmíněných sportů, pouze s tím rozdílem, že nepodávající hráč nemění svou stranu a že podání musí proběhnout po odrazu od povrchu maximálně ve výši pasu. V průběhu hry může soupeř míček na příjmu odehrát po odrazu od země, od stěny nebo z voleje. Odraz od pletiva je však neplatný.

Kde si padel můžete zahrát
Zahrát si můžete v padelových klubech. V Praze (Vršovice, Troja, Prosek, Čakovice, Vysočany), Ostravě, Teplicích, Berouně a Klatovech, kde nebude problém se sportem blíže seznámit či sehnat trenéra. Postupně rostou i další veřejné padelové kurty, nově se objevují jako součást hotelových a volnočasových komplexů, například v Plzni.  


Zdroj:

Klára Procházková

ASPEN.PR s.r.o.
www.aspen.pr