Pozor, přichází kritické období. Na podzim začíná období, kdy se lidé méně hýbou a více jedí

Roste riziko ztloustnutí. Jak se mu ubránit?

Chladné období podzimu je pro mnohé náročným časem, co se týče udržení zdravého životního stylu a své ideální váhy. Máme tendenci se méně hýbat a více jíst. Výsledkem je, že často přibíráme na váze, cítíme se unavení a nespokojení.
Jak se tedy vyhnout podzimnímu a zimnímu přibírání na váze? Zde je několik tipů, které vám mohou pomoci.
Vyhněte se přejídání a nevhodné stravě

Možná to nebude vždy jednoduché, ale zkuste udržet v drtivé většině střídmost v jídle. Snažte se jíst více menších porcí denně, které budou pestré a budou obsahovat dostatek všech hlavních složek zdravé stravy – bílkovin, sacharidů, vlákniny, vitamínů i minerálů. Vyhněte se přejídání, zejména večer.

Vybírejte si kvalitní potraviny, které vás zasytí a dodají vám energii. Například ovesné vločky, celozrnný chléb, luštěniny, vejce, libové maso, ryby, zeleninu, ovoce nebo ořechy. Omezte konzumaci sladkostí, pečiva, smažených a mastných jídel, polotovarů, alkoholu a slazených nápojů.

„Jakákoliv dlouhodobá nevyrovnanost ve stravovacím režimu s sebou přináší riziko civilizačních onemocnění. Velká část dospělé české populace si nadbytečným příjmem kalorií, cukrů, nasycených tuků a soli způsobuje vysoký krevní tlak, vysokou hladinu cholesterolu a vyčerpává schopnost slinivky břišní regulovat hladinu cukru v krvi. Z toho pak pramení obezita, cukrovka 2. typu a aterosklerotické kardiovaskulární nemoci, jako je infarkt myokardu a cévní mozkové příhody,“ říká MUDr. Eva Kociánová, garantka projektu Srdce v hlavě.
Pravidelně se hýbejte 

Pravidelný pohyb je klíčovou aktivitou pro udržení fyzické kondice a zdravé váhy. I když je venku deštivo, sychravo či zima, lze dobře pravidelně sportovat v suchu a teple.

„Existuje mnoho dostupných indoor sportovních aktivit, kam můžete zajít sólo nebo se domluvit s kamarády. Basket, florbal, fotbal, volejbal, fitko nebo jóga patří mezi ty nejpopulárnější,“ říká Petr Salomon z platformy Týmuj.
Nebojte se sportovat v chladnu venku

A pokud nemáte možnost sportovat pod střechou, tak se nebojte vyrazit ven. Stačí mít chuť a dobře se obléct. Mezi nejpopulárnější outdoor aktivity pak patří v chladnějších měsících aktuálně běh a venkovní fitness. Běhat můžete de facto všude a kdykoli, čelovka vám ve tmě pomůže tam, kde není umělé osvětlení. Venkovní fitness pak můžete využít všude tam, kde vyrostly, jako houby po dešti.

„Běh, outdoorové posilovny nebo cvičení populárních kruhových tréninků ve venkovním prostředí jsou stále populárnější. Je však důležité se dobře obléci. Oblečení by mělo být pohodlné, prodyšné a přizpůsobené typu cvičení. Vrstvěte jej v závislosti na počasí a na předpokládané intenzitě cvičení, aby vám bylo dobře a cítili jste se komfortně. Důležitý je také výběr obuvi, je třeba zvolit nejen vhodné boty na cvičení, ale ideálně i voděodolný model,“ Aryna Levchenko z českého zastoupení Xero Shoes.
„Pro sportování v chladnějších měsících venku nebývá vždy jednoduché se donutit. Pro dodržení pravidelnosti je dobré domluvit se s partou kamarádů a sportovat v partě. Je to zábavnější a kolektiv pomáhá i s motivací, když se vám náhodou nechce,“ dodává Petr Salomon z platformy Týmuj.
Dodržujte zdravý režim

Pro celkový úspěch je důležité dodržovat pravidelný režim. Snažte se chodit spát a vstávat v pravidelných časech. Spánek je nezbytný pro regeneraci těla i mysli, pro prevenci nadváhy a pro zvýšení odolnosti vůči stresu a nemocem. Doporučená délka spánku je 7 až 9 hodin denně, podle individuálních potřeb. Snažte se vytvořit si příjemné prostředí pro spánek, které bude tmavé, tiché, čisté a větrané. Vyhněte se používání elektronických zařízení, kofeinu a alkoholu před spaním, které vám mohou narušit kvalitu spánku. Místo toho si před spaním dopřejte nějakou relaxační aktivitu.
Buďte pozitivní, odměňte se

A nakonec to nejdůležitější. Buďte pozitivní. Snažte se věci brát z té lepší stránky. Když vám něco nevyjde, tak se tím netrapte, ale zkuste to příště znovu a lépe.

Snažte se kolem sebe šířit pozitivní energii. S úsměvem jde všechno líp, a to platí i pro dodržování zdravého životního stylu. Dobrým tipem také je odměnit se za pravidelnou sportovní aktivitu například novým sportovním vybavením či regenerací v moderním wellness centru.


Zdroj:

Petr Jarkovský

ASPEN.PR s.r.o.
www.aspen.pr