Historická rozhledna Klínovec ukončila sezónu

Přesně 28. října 2013, tedy před 10 lety, se pro veřejnost znovu z historické rozhledny na Klínovci otevřely úchvatné scenérie Krušných hor. A zájemců, kteří chtěli vystoupat po více než sedmdesáti schodech na vrchol obnovené rozhledny, datující se do roku 1884, byla v tento slavnostní den dlouhá řada.

Stejně jako při svém znovuotevření lákala dominanta Klínovce i v roce 2023. Počet návštěvníků, kteří 17ti metrovou osmibokou vyhlídkovou věž nevynechali ve svém programu, letos dosáhl téměř 27.000 osob. A mnozí se do Krušných hor, jak dokládá pamětní kniha umístěná v malé výstavní síni v přízemí, rádi vracejí.

Mimořádná návštěvnost Klínovce není pouze soudobým trendem turistického ruchu. Již v roce 1908 hostil vrchol Klínovce Jubilejní výstavu na počest 60. výročí vlády císaře Františka Josefa. Výstavu výrobců z české strany Krušných hor, pro kterou byla vybudována výstavní hala s kazetovým stropem, navštívilo 40000 návštěvníků a významných hostů. A tomuto číslu se nedokázala přiblížit ani rekordní návštěvnost v roce 2021, kdy rozhlednu navštívilo více než 31000 hostů.

Před 10 lety zpřístupnilo město Boží Dar historickou rozhlednu Klínovec po rozsáhlé rekonstrukci, která trvala od června 2012 do října 2013 a byla realizována v rámci “Programu CÍL 3/ ZIEL 3 na podporu přeshraniční spolupráce 2007 – 2013 mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko”. Celkové náklady na rekonstrukci rozhledny činily více než 15 mil. Kč a náklady na rekonstrukci přístupové komunikace a výstavbu inženýrských sítí činily více než 55 mil. Kč. Z toho dotace Evropské unie poskytla 85 %, dotace ze státního rozpočtu České republiky činila 5% a podíl města Boží Dar 10%. V roce 2014 získala rekonstruovaná historická rozhledna titul Stavba Karlovarského kraje naprosto zaslouženě.

Turistická sezóna rozhledny Klínovec, která trvá vždy od dubna do října, je pro letošní rok u konce. Děkujeme všem návštěvníkům za jejich přízeň a těšíme se na viděnou na jaře 2024.


Zdroj:

Infocentrum Boží Dar

info@bozidar.cz
www.bozidar.cz