ILLUMINATE! Multimediální noc na zámku Trpísty

Předposlední říjnovou sobotu se v pěti evropských zemích koná unikátní La Nuit des Châteaux (v překl. Noc zámků), která rozzáří přes sto známých i neznámých zámků. Vůbec poprvé se do této události zapojuje také Česká republika, a to konkrétně zámek v Trpístech na Plzeňsku. Stejně, jako po celé Francii či Belgii, bude i tato barokní památka zpřístupněna v sobotu 22. října veřejnosti, a to od 18:00 do 22:00 hodin.

Zámek v Trpístech, autorka Lucie Robinson

 

Unikátní světelná show oživí za doprovodu zvukových prvků nejen zámecký park, ale i interiéry, ve kterých vzniknou digitální a zvukové instalace ušité na míru prostorám zámku. Venkovní instalace nabídnou takzvaný VJing – rozpohybované obrazy promítané na průčelí zámku a vznikající přímo na místě pod rukou umělce. Ten svou animací bude reagovat na živé vokální vystoupení plzeňské zpěvačky Mirky Novak a na hudební syntetizátory z Dílna Rekords. Další instalace – světelné ohniště nesoucí název Prométheus 4.0 – byla představena veřejnosti například v rámci akce Vary Září. O zmíněné se postarají umělci Lukáš Kellner a Jakub Nosek a studenti ateliéru Multilab Fakulty umění a designu Západočeské univerzity v Plzni. Barevné nasvícení zámku nejen pro fotografy připraví člen místního spolku Malovická flotila Jan Míkovec. Ten již dříve obdobnou akci realizoval u železničního mostu vedoucího přes Hracholuskou přehradu nebo na zřícenině hradu Gutštejn.

Ukázka VJingu realizovaného ateliérem Multilab na průčelí zámku ve Valči, autorství ZČU Plzeň

 

“Návštěvníci se mohou těšit také na projekci historických fotografií Trpíst a zajímavých míst v okolí. Dětem nabídneme výtvarnou dílnu Vlasty Andršové, kde si mohou vyrobit svoji malou světelnou instalaci a dosadit ji do vstupní haly zámku. V malém zámeckém butiku budou k zakoupení také speciální tašky s motivy odkazujícími k akci, které svítí ve tmě”, doplnil informace k programu Jan Florian, manažer místní akční skupiny Český Západ, která je jedním ze spolupořadatelů akce. Během večera také zazní klavírní vystoupení Terezy Dischingerové ze Stříbra. Chybět nebudou ani teplé nápoje a občerstvení a bezpečnost návštěvníků zajistí SDH Trpísty, SDH Erpužice a Záchranná služba Royal Rangers.

 

Instalace Prometheus 4.0, autorství ZČU Plzeň

 

Zámek v Trpístech bývá veřejnosti zpřístupněn pouze jednou do roka, a to v rámci místní pouti. Podzimní světelná událost nabízí unikátní možnost navštívit zámecké prostory a zahrady nejen v jiné roční době, ale doslova v jiném světle. Název události odkazuje k latinskému zvolání “osviťte!”, jež v sobě skrývá nabídku připravovaného večera, ale navrací se i k historii památky a duchovním proudům 18. století, kdy byly v baroku často využívané motivy tzv. Božího oka. Jedno takové se nachází právě na zámecké věži v Trpístech, která bude v rámci akce rovněž nasvícena. Motiv však můžete nalézt i v interiérových freskách, pokud budete během své návštěvy dostatečně pátrat.

 

Akce je součástí programu Západočeské baroko podpořeného Plzeňským krajem. Výtěžek z ní bude použit na další opravy a údržbu zámku v Trpístech.

 


Zdroj:

Radka Šámalová

samalova@mas.cz.cz