Vítězové Regionální potraviny v Plzeňském kraji

Již podeváté se v Plzeňském kraji soutěžilo o Regionální potravinu. Hodnotitelská komise ve čtvrtek 10. května rozhodla, které další produkty získají punc kvality. Na stupeň vítězů přivádí výrobky jejich výjimečná kvalita, výborná chuť a suroviny z daného regionu. O značku Regionální potravina se letos ucházelo 111 výrobků od 33 výrobců. Největší zájem byl o kategorii Masné výrobky tepelně opracované.

Výrobky za Plzeňský kraj přihlášené do soutěže dnes hodnotily dvě komise, každá po sedmi hodnotitelích. Tvořili ji zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

O soutěž je každoročně velký zájem. V loňském roce se přihlásilo 81 produktů, letos už 111. Zatímco v předchozím roce byl největší zájem o alkoholické a nealkoholické nápoje, dnes vévodily masné výrobky tepelně opracované. Celkem bylo za tuto kategorii 21 kandidátů od 8 výrobců.

Značku Regionální potravina získávají každoročně nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Jedná se o produkty vyrobené v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality. O logo se soutěží v devíti kategoriích.

K  udělení značky Regionální potravina Plzeňského kraje 2018 navrhla hodnotitelská komise následujících 9 výrobků:

  Kategorie: Výrobek a výrobce:
1. Masné výrobky tepelně opracované

Mandlový játrový sýr,

KVARDA spol. s r.o.

2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

Pánská přesnídávka,

Plzák z Plzně s.r.o.

3. Sýry, včetně tvarohu

BIO PAŘENÝ SÝR – UZLÍK,

Ing. Olga Lukšová

4. Mléčné výrobky ostatní

POMAZÁNEK,

Ing. Jan Junek

5. Pekařské výrobky, včetně těstovin

Chodský koláč,

Pekařství Malinová, s.r.o.

6. Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek

Makový řez,

Marie Vondrovicová

7. Alkoholické a nealkoholické nápoje

Nebílovský mošt – jablko-hruška,

LUKRENA a.s.

 

8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

JAHODY s mátou – džem výběrový extra,

Renata Skálová

9. Ostatní

Med lesní, medovicový,

Ing. Jaroslav Lstibůrek

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době spotřebitelé najdou značku u 419 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

 


Zdroj:

Vladimíra Nováková

tisková mluvčí SZIF

 

Kontakt na regionálního koordinátora soutěže:

Úhlava, o.p.s.

Ing. Ivo Šašek, CSc.

Tel: +420 774 411 096

Ing. Helena Hnojská
Tel: +420 724 734 957

E-mail: regionalnipotravina@uhlava.cz