Proběhlá beseda o atentátu na R. Heydricha

Beseda Operace Anthropoid s historiky Jaroslavem Čvančarou a Vlastislavem Janíkem o atentátu na Reinharda Heydricha.

V rámci cyklu přednášek a besed s názvem „Svět kolem nás“ navštívili 6. února Gymnázium Františka Křižíka historici a spisovatelé Jaroslav Čvančara a Vlastislav Janík. Oba jsou specialisté na druhou světovou válku a zejména na problematiku atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. O tomto tématu již napsali několik knih. Beseda byla určena pro studenty posledních ročníků gymnázia, navštívili ji i další zájemci z řad veřejnosti.

 

Jaroslav Čvančara s Vlastislavem Janíkem promítli unikátní fotografie, na kterých ilustrovali historické události spojené s atentátem na říšského protektora Reinharda Heydricha. Zaměřili se i na události spojené s Plzní – parašutisté Josef Kubiš a Jan Gabčík měli seskočit v blízkosti Plzně (navigační chybou omylem seskočili u obce Nehvizdy), na Plzeňsku měli kontaktní adresy, první noci v protektorátu strávili v Rokycanech u Václava Stehlíka a v Plzni u inspektora Václava Krále. Podíleli se také na přípravě bombardování plzeňské Škodovky.

 

Návštěvníci besedy měli možnost vzít do ruky originální stengun stejného typu, jaký použil Josef Gabčík při útoku na Heydricha, stejně tak maketu použité bomby, kterou Jan Kubiš atentát provedl.

 

Besedu uspořádalo Gymnázium Františka Křižíka a Středoškolský klub ASK ČR při gymnáziu. Proběhla v rámci cyklu besed a přednášek s názvem Svět kolem nás. V  rámci tohoto cyklu navštívili gymnázium kytarový virtuos Lubomír Brabec, dcera sira Nicholase Wintona Barbara Wintonová, experimentální archeolog Pavel Pavel, astronom Jiří Grygar, designer vozů Ferrari Maurizio Corbi, shakespearolog Martin Hilský, fotbalista Pavel Horváth a řada dalších.

 

Studenti školy i návštěvníci besedy měli možnost shlédnout stejnojmennou výstavu Centra české historie s tématikou atentátu. Výstava je k vidění v 1. patře gymnázia do čtvrtka 15. února – srdečně zveme!


Zdroj:

Mgr. Jan Hosnedl
zástupce ředitele

Gymnázium Františka Křižíka a základní škola, s.r.o.
Sokolovská 54
323 00, Plzeň
Tel.: +420 377 925 715
GSM: +420 737 559 682
e-mail: Jan.Hosnedl@krizik.eu
web: www.krizik.eu