Tradiční oslava sklizně obilí Dožínky Plzeňského kraje oživila v neděli 8. září náves obce Dýšina. Díky zachovalé lidové architektuře tu oslavy úrody obilí získaly správný vesnický ráz, jenž se odrazil na náladě účastníků dožínkového průvodu, návštěvníků i pořadatelů. Slavnost byla navíc spojená s oceněním lokálních zemědělců a vyhlášením vítězů soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje 2024, takže v Dýšině bylo nejen co si užít, ale také ochutnat z toho, co s sebou ocenění zemědělci přivezli.
„Dýšina je skutečně moc pěkné místo pro uspořádání dožínek. Navíc jako jedna z prvních po vzniku krajů, získala titul Vesnice roku. Věřím, že si spolu s námi lidé atmosféru této lidové veselice skutečně užili a možná si stejně jako my trošinku nostalgicky připomněli, jaké to asi bylo za starých časů, když se naplnily sýpky, špýchary, stodoly a spíže a lidé nemuseli mít obavu z přežití nadcházející zimy,“ ocenil místo i atmosféru hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták.
„Je to pro nás velká pocta, že si nás Plzeňský kraj pro pořádání této akce vybral. Jsme obec, která má k tradicím a folklóru velmi blízko. Z těchto důvodů jsme vůbec neváhali a nabídku rádi přijali,“ prohlásil starosta obce Jaroslav Egrmajer.
Program byl skutečně bohatý. Návštěvníci se mohli přidat k dožínkovému průvodu, který vyrazil od místní školy na náves pod vedením Souboru písní a tanců Jiskra za doprovodu živé muziky. Měli jedinečnou příležitost vidět ukázky dožínkové vazby, zdobení koní a vozů i ukázky tradičních řemesel. Krojovaná děvčata nabízela k ochutnání sladké koláče a po celou dobu akce rovněž mohli ochutnat či si zakoupit oceněné regionální potraviny. Ani letos nechybělo tradiční předávání dožínkového věnce místní chasou. Převzal ho hejtman Rudolf Špoták symbolicky v roli hospodáře oděný v tradičním lidovém kroji. Děti si užily tvořivé dílny, nafukovací skákací traktor i farmářské aktivity. K vidění tu byla i historická zemědělská technika a hasičský vůz místních dobrovolných hasičů. Někteří využili i příležitost prohlédnout si místní kostel Nejsvětější Trojice a sv. Šimona a Judy ze 14. století. K dobré náladě přispěl pěvecký sbor Gutta z Dýšiny, hudební skupina Václava Žákovce a Soubor písní a tanců Jiskra. Pomyslnou třešničkou na dortu pak byl koncert Petra Kocmana s doprovodnou skupinou PK band.
V rámci programu proběhlo také slavnostní ocenění vítězů v pořadí již 15. ročníku soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje 2024, při němž ceny předávali oceněným hejtman Rudolf Špoták a jeho první náměstek Petr Vanka. Značku Regionální potravina uděluje Ministerstvo zemědělství ČR vždy na 4 roky nejkvalitnějším potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Vyhlašovatelem a koordinátorem soutěže v Plzeňském kraji je již tradičně společnost Úhlava, o.p.s., která organizačně zajišťuje ceremoniál předávání ocenění i farmářský trh v rámci dožínek.
„Jsme nadšení, že právě v jubilejním ročníku byl o získání této prestižní potravinářské značky největší zájem v celé historii soutěže. Celkem se o ni ucházelo 169 výrobků od 44 výrobců. Většinu z jejich výrobků měli dnes návštěvníci možnost ochutnat. Věřím, že si příležitost okusit tyto báječné dobroty nenechali ujít,“ podotkla Helena Hnojská z obecně prospěšné společnosti Úhlava. Podrobnosti o soutěži jsou dostupné na webových stránkách regionalnipotravina.cz.
Oceněny značkou Regionální potravina Plzeňského kraje rok 2024 byly tyto výrobky a jejich výrobci:
KATEGORIE | VÝROBEK A VÝROBCE |
Masné výrobky tepelně opracované | KRÁLOVSKÁ KLOBÁSA
PLZÁK Z PLZNĚ S.R.O. |
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy | VEPŘOVÝ BOK NA ČERNÉM PIVĚ A JALOVCI
JOSEF VANICKÝ, BLOVICE POTĚŠENÍ VE SKLE |
Sýry včetně tvarohu | ČERSTVÝ SÝR – KOŘENÍ
ŠUMAVSKÝ STATEK DLOUHÁ VES S.R.O. |
Mléčné výrobky ostatní | KEFÍR S BORŮVKOVOU PŘÍCHUTÍ
JIŘÍ WEBER, BRNÍŘOV |
Pekařské výrobky včetně těstovin | ZELŇÁKY
ING. LIBUŠE PAŽOUTOVÁ SITTOVÁ, KRASÍKOV DVŮR KRASÍKOV |
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek | JABLEČNÝ DEZERT S KOZÍ RICOTTOU
JS CHOCOLATE S.R.O. |
Alkoholické a nealkoholické nápoje | NEBÍLOVSKÝ MOŠT – JABLKO, HRUŠKA
LUKRENA A.S. SADY NEBÍLOVY |
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě | ZELNÝ SALÁT
MILENA ŠVÁBOVÁ, DOLANY OD MILENY Z DOLAN |
Ostatní | KAPR UZENÝ, PORCOVANÝ
ZPRACOVNA RYB KLATOVY A.S. |
Vzhledem k vysoké kvalitě přihlášených výrobků byla dále navržena dodatečná ocenění, která byla taktéž předávána na slavnostním předávání v Dýšině.
Cena hejtmana Plzeňského kraje | Hruška s karamelem výběrový džem Jitka Červenková |
Cena hejtmana Plzeňského kraje | Hovězí sušená šunka z kýty AB Bor, s.r.o. |
Cena prezidentky Potravinářské komory ČR | Staňkovská dlouhá klobása
Osvračínské uzenářství s.r.o. |
Cena Úhlava, o. p. s. | Houvárek 12°
Stará Škola, spol. s r.o. |
Cena Místní akční skupiny Pošumaví, z. s. | Pšeničný chléb kváskový
KáVé Klatovy s.r.o. |
Cena Krajské agrární komory Plzeň | Jogurt s BIO kávou
Jindřiška Jandečková |
Zdroj:
Ing. Helena Frintová
pověřena zastupováním vedoucí oddělení mediální komunikace
www.plzensky-kraj.cz