Preventivní prohlídky je ideální řešit již v mladém věku. Zvýšené kardiovaskulární riziko přichází už od 35. roku

Srdeční choroby patří zejména ve vyspělých zemích mezi nejčastější příčiny smrti. Ze všech úmrtí připadá asi 32 % právě na onemocnění srdce a cév. K nejrozšířenějším příčinám se řadí vysoký krevní tlak a dyslipidémie. Pokud však dodržíme zásady zdravého životního stylu a pravidelně absolvujeme preventivní prohlídky lze riziko onemocnění srdce a cév výrazně snížit. Neodkládejte návštěvu svého lékaře, pokud je vám 30 a více.

„Důležitou roli v předcházení kardiovaskulárním onemocněním mají preventivní lékařské prohlídky. Během nich je věnována zvláštní pozornost rizikovým faktorům, které v danou chvíli způsobují jen malé potíže, případně si pacient nemusí být žádných potíží ani vědom. Pokud jsou tyto rizikové faktory identifikovány a léčeny včas, lze riziko komplikací významně snížit,“ říká MUDr. Jaromír Ožana, interní lékař z Fakultní nemocnice v Olomouci a dodává: „Ideální je tyto prohlídky absolvovat ihned po dovršení 30 let. Schéma prohlídek hrazených z veřejného zdravotního pojištění je totiž dobře nastavené a zaleží jen na tom, jak o své zdraví chceme pečovat. Nemoci srdce a cév jsou jednou z nejčastějších příčin úmrtí, prevence již ve středním věku se tedy jednoznačně vyplatí.“


Preventivní prohlídka je prvním krokem ke snížení budoucích rizik

Nejpozději při dovršení 19 let se musí každý zaregistrovat u praktického lékaře pro dospělé. Zdravotní pojišťovny plně hradí preventivní prohlídku u praktického lékaře jednou za 2 roky. Měl by ji absolvovat každý člověk, i když nemá vůbec žádné zdravotní problémy. Preventivní prohlídka je celkovým vyšetřením a její součástí je vždy doplnění pacientovy anamnézy. U rodinné anamnézy je zvláštní důraz kladen právě i na výskyt kardiovaskulárních onemocnění, poruchy metabolizmu tuků, hypertenze či diabetu. „Součástí preventivní prohlídky je rovněž kontrola a zhodnocení výsledků předepsaných preventivních vyšetření. Jedná se zejména o vyšetření EKG, laboratorní vyšetření koncentrace cholesterolu a triacylglycerolů v krvi a vyšetření glykémie,“ říká MUDr. Jaromír Ožana a dodává: „Věk, kdy se pacientovi jednotlivá vyšetření provádějí, je určen harmonogramem péče pro jednotlivé věkové skupiny. Zvýšené kardiovaskulární riziko přichází u mužů už od 35 let.“

 

Jaké prohlídky hradí stát?

Vyšetření koncentrace celkového cholesterolu a tukových látek v krvi se povinně provádí při první všeobecné preventivní prohlídce a dále ve 30, 40, 50 a 60 letech. Každé 2 roky je pak hrazena preventivní prohlídka u praktického lékaře, kdy podle možných příznaků lékař provede další vyšetření. Navíc ve 40 letech a dále každé čtyři roky je předepsáno vyšetření EKG. Vyšetření glykémie se provádí při první všeobecné preventivní prohlídce a dále ve 30 letech a od 40 let ve dvouletých intervalech.


Proč je prevence tak důležitá?

„Například u neléčené hypertenze se riziko přímo úměrně zvyšuje s hodnotami krevního tlaku nad 130/85 mmHg. Diabetes, tedy zvýšená hladina krevního cukru, zvyšuje nebezpečí zúžení cév oproti nediabetikům 4 – 6krát. Právě během preventivních prohlídek je věnována zvláštní pozornost rizikovým faktorům, které pacient v dané chvíli ani nepociťuje, jako jsou vysoký krevní tlak, zvýšené hladiny lipidů v krvi nebo začínající cukrovka. Pokud jsou tyto rizikové faktory identifikovány a léčeny včas, lze riziko kardiovaskulárních komplikací významně snížit,“ dodává MUDr. Jaromír Ožana, interní lékař spolupracující na projektu Srdce v hlavě.

Projekt Srdce v hlavě se snaží zlepšit informovanost pacientů ohledně rizik spojených s vysokým krevním tlakem a vysokým cholesterolem či nedodržováním předepsaného léčebného schématu. Více informací se dozvíte na www.srdcevhlave.cz.

 


Zdroj:

Iveta Nebesařová

www.aspen.pr