Musím se postarat o mámu…

Dobrý den, je mi 38 let, mám dvě děti – 4 a 9 let. Již rok se starám o maminku (64 let), která je po několika operacích. Po zdravotní stránce je na tom dobře, samozřejmě nemůže dělat vše, jako předtím, ale má přiznaný důchod. Bydlela na vesnici v domě, který s tchánem svépomocí postavili. My jsme se přistěhovali za ní, protože jsme bydleli v bytě asi 50 km daleko a každodenní dojíždění nepřicházelo v době její nemoci v úvahu. Dům potřebuje spoustu oprav, je to finančně náročné, a tak jsem si našla částečný úvazek, každé ráno vozím děti do školy, školky, manžel dojíždí do práce, vrací se až večer, já také dojíždím, po cestě musím nakoupit a odpoledne se starám o děti i mámu, která mi předhazuje, že se o mě také musela starat, když jsem byla malá. S ničím mi nepomůže, někdy je horší než děti, neuklidí po sobě, vyžaduje neustálou pozornost, nemáme chvíli jen pro sebe. Mám ji ráda, ale je to opravdu ubíjející. Jak ji mám vysvětlit, že potřebujeme také prostor jen pro nás, naši rodinu, aby se neurazila? Děkuji.

ilustrační foto

 

Dobrý den, vaše situace je náročná a plně chápu vaše pocity, frustraci a vyčerpání. Pečujete o maminku, zároveň se staráte o dvě malé děti a chodíte do práce. To vše je velká zodpovědnost a zátěž. Vaše maminka se cítí být závislá na vaší pomoci, což v ní může vyvolávat pocity úzkosti a bezmoci, které se mohou projevovat podrážděností a negativitou. Je také možné, že se s ní děje něco dalšího, co vám nesdělila, a proto se takto chová. Místo konfrontace a výčitek si zkuste s maminkou v klidu a s pochopením promluvit. Vysvětlete jí, že ji máte ráda a chcete se o ni starat, ale že současně potřebujete čas a prostor pro sebe a vaši rodinu. Mluvte o svých pocitech a o tom, co byste od ní potřebovala, aby se vaše situace zlepšila. Buďte trpělivá a otevřená kompromisům. Péče o blízkého člověka je náročná a je v pořádku, když si budete dopřávat čas pro sebe a svou rodinu. Vaše maminka si to pravděpodobně uvědomuje a ocení vaši upřímnost a snahu najít řešení, které bude vyhovovat oběma.


Na dotaz odpovídá:

PhDr. Michaela Miechová

První on-line psychologická poradna

www.Mojra.cz


Využijte speciální akce pro MAGAZÍN OKO.

Při objednávce použijte slevový kód „OKO“
a získáte slevu 10 % na služby psychologické poradny Mojra.cz.


Péče o stárnoucí rodiče: Jak zvládat náročnou situaci

Starat se o stárnoucí rodiče je náročný úkol, který s sebou přináší mnoho výzev a zodpovědnosti.

Mnoho lidí, kteří se starají o své rodiče, se cítí vyčerpaně, frustrovaně a bezmocně. Péče o blízkého člověka přináší mnoho úkolů, jako je pomoc s běžnými denními činnostmi, dovážení k lékaři/na úřady/na nákup, vaření, úklid a mj. také poskytování psychické podpory. Kromě toho se mnozí pečující potýkají s pocitem viny, že se nemohou věnovat sami sobě a své rodině.

Abyste zvládli péči o stárnoucí rodiče, je potřeba hovořit s nimi o svých i jejich potřebách, nastavit pevný denní režim, případně rozdělit dílčí úkoly. Existuje také mnoho služeb pro seniory, které jim mohou poskytnout péči a rozptýlení v době, kdy jste v práci. Nebojte se je využít, požádat o pomoc. A to platí i pro rodinné příslušníky, můžete se domluvit např. se sourozenci, že si rodiče vezmou k sobě na některé víkendy apod. Nezapomínejte na vlastní odpočinek a relaxaci. Jen tak budete moci vše dlouhodobě zvládat.

Autor: PhDr. Michaela Miechová, první on-line psychologická poradna Mojra.cz,
www.Mojra.cz