Šikana ve škole

Syn se mi poslední dobou mění před očima. Skoro nejí, neustále si stěžuje na bolest břicha, byli jsme snad už u všech lékařů a nic se nenašlo. Pak jsem si začala všímat toho, že se jeho stav zhoršuje jen v době, kdy má jít do školy. Odpoledne, nebo o víkendu, je celkem v pohodě. Také jsem si všimla, že má často různé modřiny, nebo si „náhodou“ roztrhal tričko, které dostal na narozeniny, a které nebylo zrovna levné. Každou chvíli ztrácí věci. On sám mi nic neřekne, ale sousedka se nedávno zmínila, že prý se doslechla od své dcery, která chodí do vedlejší třídy, že se mu ve škole dost posmívá taková banda kluků, odchytnou si ho na chodbě, ničí mu věci, zavírají ho na záchodě. Budu to řešit, ale ráda bych se zeptala, jak? Děkuji.

ilustrační foto

 

Dobrý den, zdá se, že váš syn může být terčem šikany ve škole. To může mít vážné dopady na jeho fyzické i dušení zdraví. Je skvělé, že situaci nepodceňujete, že jste začala řešit fyzické projevy, nemocnost syna s lékaři a vyloučila mnohé zdravotní komplikace. Pokud je situace taková, jak popisuje vaše sousedka, zkuste si v první řadě promluvit se synem, zjistit, jak se cítí ve škole, nabídněte mu podporu a pomocnou ruku. Domluvte si také schůzku s třídním učitelem, zeptejte se, zda také vnímá nějaké změny v chování syna a popište mu, čemu čelí od skupiny kluků. Pátrejte po tom, zda mají nějaké problémy i s jinými dětmi, je to „známá parta“? Požádejte vedení školy o konkrétní opatření a prevenci šikany. Můžete požádat o setkání s ostatními rodiči, kteří mohou mít podobné zkušenosti se šikanou, a společně s nimi hledat řešení. Důležité je také poskytnout vašemu synovi emocionální podporu a ujistit ho, že jste tu pro něj. Může být užitečné vyhledat odbornou pomoc, jako je terapie nebo poradenství, aby se váš syn naučil lépe zvládat stres a úzkost spojenou se šikanou. Pamatujte, že je důležité jednat co nejdříve a aktivně podporovat svého syna v boji proti šikaně.


Na dotaz odpovídá:

PhDr. Michaela Miechová

První on-line psychologická poradna

www.Mojra.cz


Využijte speciální akce pro MAGAZÍN OKO.

Při objednávce použijte slevový kód „OKO“
a získáte slevu 10 % na služby psychologické poradny Mojra.cz.


Tipy pro rodiče šikanovaných dětí

Šikana neznamená jen fyzické ubližování, ale je to opakované chování vůči dítěti, které je mu nepříjemné. Může se jednat o slovní napadání, braní věcí, posmívání se, zamezování v pohybu na škole (např. nepustí dítě na WC) a má neblahý dopad na psychiku dítěte.

Pro dítě bývá často obtížné o problému mluvit, někdy má pocit, že si za to může vlastně samo, má tendenci agresory omlouvat nebo si vymýšlet, jak přišlo ke zraněním, ztrátě věcí nebo potrhanému oblečení. Důležité je být trpělivý, netlačit na dítě, opakovat mu, že za nic z toho nemůže.

V žádném případě, pokud přijdete na to, že někdo vašemu dítěti ubližuje, nechoďte si to s agresorem sami vyřídit. Pokud je to spolužák, vždy nejdříve kontaktujte třídní učitelku a domluvte se na společném postupu.

Pokud na škole není odborník, který se tomuto věnuje, je vhodné dítěti zajistit odbornou pomoc (psychologa). Vlivem šikany může mít významně snížené sebevědomí, mohou se objevit problémy se spaním, noční děsy, pomočování, různé strachy, nebo poruchy příjmu potravy.

Změna školy nemusí být vždy řešením, pečlivě zvažte, zda dítě vytrhnout z kolektivu, pokud z něj samo odejít nechce. Pokud se rozhodnete pro změnu školy, je zapotřebí, aby se vašemu dítěti dostalo odborné pomoci, aby do budoucna vědělo, jak se bránit, protože se může stát, že i v nové škole budou podobní agresoři.

Autor: Mgr. Veronika Pavlisková, první on-line psychologická poradna Mojra.cz,
www.Mojra.cz