Tipy na akce a výlety na první prosincový víkend

První prosincový víkend nabízí po naší krásné republice mnoho zajímavých akcí s tématikou Mikuláše či nadcházejících Vánoc. Anytime přináší několik tipů pro malé i velké návštěvníky.

Slavnostní rozsvícení vánočního stromu na Staroměstském náměstí, sobota 2. prosince
Nenechte si ujít slavnostní rozsvícení vánočního stromu na Staroměstském náměstí v Praze, které proběhne v sobotu 2. prosince po 16. hodině. Sedmadvacetimetrový smrkem ztepilý letos přijel do Prahy od Mimoně v Libereckém kraji. Na něm se již tradičně rozzáří čtyřicítka andělů spolu se 4,5 kilometru led světelných řetězů. Vše doplní je barevné koule, hvězdy a perníčky. Strom vzešel z rekordních čtyřiceti tipů od veřejnosti. Ve stejný den budou zahájeny i vánoční trhy na Staroměstském náměstí.


Vánoční prohlídka zámku Stránov s Mikulášem a malým dárečkem, sobota 2. prosince
Pojďte s námi prožít pohádkový příběh zamilovaného kuchaře a kuchařky. V komnatách vánočně vyzdobeného zámku Stránov se již vše připravuje na Štědrý den. Do příprav se také zapojíme. Kuchařce pomůžeme s pečením vánočního cukroví. Kněžně ozdobíme vánoční stromeček, dozvíme se, proč máme na stole adventní věnec a jaká tradiční jídla se podávají. Společně s knížetem zapálíme adventní svíčku, rozkrojíme jablíčko a zazpíváme si vánoční koledu. Usměvavé služebné pomůžeme s výrobou vánočních ozdob. Tušíte, jak nakonec dopadne láskyplný příběh z kuchyně? Mikuláš, okruh s úkoly, vánoční pohádka o Ježíškovi a dáreček. Setkáte se s Mikulášem, rošťáckým čertem a laskavým andělem. Mikuláš má v zásobě malé dárky, jež vám rád předá – a to nejen za vaše dobré činy, ale také za to krásné, co v každém z nás dřímá.


Valašský mikulášský jarmek, pátek 1. prosince a sobota 2. prosince
Dorazte do Valašských Klobouk zažít kousek starých časů na Valašsku. Naladíte se do předvánočního období, podíváte se pod ruce šikovným řemeslníkům, zanotujete si s muzikanty, ochutnáte místní speciality a třeba pro své blízké pořídíte pěkné dárky. Dýchne na vás atmosféra tradiční mikulášské obchůzky, krása řemesel i kouzlo adventních zvyků. Letos bude jarmek jubilejní, třicátý, s bohatým programem pro celé rodiny. Vedle různorodých řemesel, zpěvu můžete vyzkoušet například skoky do sena. Chybět nebude ani místní kyselica, klobásky, čerstvě upečený chleba či soutěž o nejlepší kysané zelí. 


Dětský vánoční jarmark na hradě Šternberk, sobota 2. prosince
Na návštěvníky zde čeká bohatý jarmark nebo prohlídky vánočně vyzdobeného hradu. Připraveny budou tvořivé dílničky pro děti i rodiče zaměřené na výrobu vánočních ozdob a dekorací, svícnů, svíček, malování na sklo, zdobení perníčků a mnoho dalších aktivit. Program ve vnitřních prostorách hradu doplní dřevěný betlém v životní velikosti instalovaný na dolním nádvoří. Na jarmarku najdete například čokoládové království. Tato dílnička bude zaměřená na tvoření z čerstvé čokolády, která bude připravená přímo na jarmarku. Na místě naleznete čokoládovou fontánu, kde si zájemci mohou vyrobit vlastní pralinky. Pro zvídavé budou k dispozici zajímavé informace o výrobě čokolády a nabídka výrobků. Zábavnou formou se zde také můžete seznámit s historií tisku a jako upomínku si domů odnést vlastní upomínkovou kartu, kterou si sami natisknete.


Zdroj:

Klára Procházková

ASPEN.PR s.r.o.
www.aspen.pr