Jak na antikoncepci? Není vždy nutné jít chemickou cestou, můžeme zvolit klidně i přírodní

Každá z nás zažila či zažívá období, kdy nechce neplánovaně otěhotnět. Na trhu existuje velké množství možností, jak se nejlépe chránit. V rámci menstruačního cyklu v našem těle dochází k hormonálním změnám. Tyto změny jsme schopné samy odpozorovat či změřit. Pokud budeme vědět, jak naše tělo „funguje“, můžeme správně samy určit, v které dny jsme plodné a v které nikoliv. Díky tomuto zjištění se můžeme v plodných dnech pohlavnímu styku vyhnout úplně nebo se rozhodnout pro jiný způsob antikoncepce.

Dostupné možnosti antikoncepce se tak liší nejen tím, v kterém koutu světa žijeme, ale výběr antikoncepce záleží i na tom, která je vhodná právě pro vás, ze zdravotního i praktického hlediska. Není vždy nutné jít chemickou cestou, ale můžeme zvolit klidně i přírodní.

Přirozené plánování rodičovství
Tahle metoda bude vyhovovat lidem, kteří vyznávají přírodní přístup k životu a hormonální antikoncepci nechtějí. Tato metoda nijak nezasahuje do přirozeného hormonálního cyklu, ale klíčem k úspěchu je dobře znát své tělo – a pečlivě mapovat určité faktory. U této metody sledujete a monitorujete symptomy.

„I pravidelný cyklus ale dovede mnohdy rozházet nemoc, stres, cestování skrz časová pásma či třeba očkování. Díky symptotermální metodě (STM) však i přesto víte, zda a kdy došlo k ovulaci a kdy máte očekávat menstruaci. Stačí sledovat a zaznamenávat podle pravidel bazální teplotu a zaznamenávat i další příznaky, jako třeba hlen, bolest či napětí. Existuje také spousta šikovných aplikací, které vám se sebesledováním pomohou, ale vždy je dobré znát základní pravidla STM a vyhodnocování aplikace si kontrolovat,“ doporučuje expertka na menstruační pomůcky, Ilona Bittnerová z Maluna.cz a dodává: „Když se naučíte znát svůj cyklus, budete mít dost přesnou představu o tom, které dny jsou plodné. To vám může pomoci otěhotnět, ale stejně dobře se otěhotnění vyhnout. Pamatujte, používání bariérových metod – jako je kondom nebo diafragma – je v plodných dnech zásadní, pokud nechcete otěhotnět. Případně je tu možnost v plodných dnech nemít prostě (koitální) sex.“

Chytré přístroje
Vzhledem k tomu, že plodné dny ženy jsou jen několik dní v měsíci, je škoda se kvůli tomu dopovat hormonální antikoncepcí a tím totálně utlumit přirozený chod ženského těla, který zahrnuje i přirozenou menstruaci. Věděla jste, že krev, která se tvoří při užívání hormonální antikoncepce, není klasická menstruace, jedná se totiž o krvácení z hormonálního spádu?
I když se cena chytrých přístrojů pohybuje v řádech několika tisíců korun, když si spočítáte, kolik utrácíte měsíčně za hormonální antikoncepci, určitě se vyplatí. Patří mezi ně například minipočítače Ladycomp a Daysy, monitor plodnosti TempDrop či obdobné přístroje, jako třeba cyclotest.

„Zásadní výhodou těchto přístrojů, že ženy nemusí brát žádnou hormonální antikoncepci. Dalším pozitivem je, že pokud se žena rozhodne, že chce založit rodinu, může otěhotnět klidně hned. Po vysazení hormonální antikoncepce většinou není nikdy jisté, jak dlouho se tělo bude vzpamatovávat a za jak dlouho bude schopna žena otěhotnět. S těmito produkty lehce určíte, které dny jsou pro početí ty nejvhodnější,“ říká expertka na menstruační pomůcky, Ilona Bittnerová z Maluna.cz

Diafragma a pesary
Pokud vás trápí, že kvůli početí byste musela pravidelně užívat hormonální antikoncepci či máte zdravotní problémy při jejich užívání, pak existuje i bariérová ochrana ve formě diafragmy nebo pesaru, která v kombinaci se správným gelem zaručuje téměř stoprocentní účinnost. Jedná se o cervikální kloboučky ze silikonu, které slouží jako ženská pomůcka určená k opakovanému použití. Nasazuje se na děložní čípek. Tam funguje jako mechanická překážka bránící vstupu spermií do dělohy a následnému oplodnění vajíčka. Mezi výhody patří, že je lze zavést i mnoho hodin před stykem, a tak nenaruší spontánnost sexu. Stěny poševní zůstávají volné, což umožňuje plné vnímání kožního kontaktů partnerů. Nemají žádné nežádoucí účinky na zdraví. Silikon nepůsobí alergie a nevysušuje poševní sliznici.

„Diafragma a pesary jsou účinná pomůcka, pokud se používají podle instrukcí v návodu a spolu s antikoncepčním gelem. Stejně jako se žena musí chvíli učit používat menstruační kalíšek, tak i zavádění těchto pomůcek je třeba natrénovat. Je třeba myslet na to, že diafragmu a pesar je potřeba nechat v pochvě alespoň šest hodin po styku, nikoli ji hned vyndávat,“ vysvětluje Ilona Bittnerová z Maluna.cz.


Zdroj:

Klára Procházková

ASPEN.PR s.r.o.
www.aspen.pr