Alkoholismus

Dobrý den, partnerka začala celkem dost pít. Bez toho, aby si denně nedala láhev vína, už asi ani neumí fungovat. Pořád tvrdí, že je to v pohodě, že se nic neděje. Mě už to ale nebaví, začíná se mi až hnusit ten alkoholový odér, sex chce mít jen opilá a bez alkoholu se k ničemu nemá. Je to s tím pitím už opravdu problém, nebo to tak vnímám jen já?

ilustrační foto

 

Dobrý den, Filipe. Konzumace alkoholu, kterou u své partnerky popisujete na denní bázi, je již opravdu problematická. Můžeme zde hovořit o tématu alkoholismu, což je závislost, která vyžaduje léčbu. Pokud není partnerka schopna bez láhve fungovat v běžném každodenním životě, je rozhodně na místě situaci řešit. Samozřejmě bude muset chtít především ona sama, nelze k léčbě nikoho nutit. Bohužel pokud tuto situaci řešit nebudete, velmi pravděpodobně dojde k jejímu zhoršení. Zkuste dát tedy partnerce jasně najevo, že takto, za současného stavu, už dál pokračovat nechcete a nebudete. Pomozte jí předejít trvalým následkům, které alkoholismus může mít. Říkám si také, co se asi stalo, že partnerka začala pít? Doporučuji se obrátit i na odborníky, kteří vám poskytnou bližší informace – praktického lékaře, psychiatra nebo psychologa. Podpořit mohou i svépomocné skupiny, např. Anonymní alkoholici (AA). Držím vám oběma moc palce.


Na dotaz odpovídá:

Mgr. Pavlína Doležalová
První on-line psychologická poradna
www.Mojra.cz


Využijte speciální akce pro MAGAZÍN OKO.

Při objednávce použijte slevový kód „OKO“
a získáte slevu 10 % na služby psychologické poradny Mojra.cz.


Život s alkoholikem

Alkohol je součástí mnohých důležitých událostí – od narozenin, přes svatby až po oslavy Nového roku. Mnozí se pitím snaží zapomenout problémy a pijí, když je jim smutno. Kdy je potřeba mít se na pozoru?

Závislost vzniká postupně. Nejdříve alkohol přináší radost a člověk postupně dokáže vypít víc a víc. Časem přechází k tvrdšímu alkoholu, objevují se první výpadky paměti a tolerance k alkoholu zase začíná klesat. Nakonec už dotyčný pije proto, aby vůbec dokázal existovat. Bez alkoholu je mu zle – tělesně i psychicky.

Mezi znaky alkoholismu patří: silná touha po alkoholu, ztráta kontroly nad pitím, zvýšená tolerance k alkoholu, odvykací stav, alkohol se stává středobodem života, jiné aktivity ustupují do pozadí. Závislý v pití pokračuje i přes to, že to má zjevně negativní důsledky. Nemyslí si, že má s pitím problém, to okolí má problém.

Život s partnerem alkoholikem je velmi náročný. Alkoholik slibuje, že s pitím přestane, ale znovu do závislosti padá. Naději ze střízlivosti tak opět střídá zklamání.

Alkoholismus je nemoc a patří do rukou odborníků! Čím dříve se závislému dostane odborné pomoci, tím lépe. Všímejte si varovných signálů, tak aby se vám závislost podařilo odhalit co nejdříve. Nastavte doma jasná pravidla a buďte pevní a důslední v jejich dodržování. Směřujte závislého k léčbě a v neposlední řadě nezapomínejte ani na sebe, jak už jsme psali výše, život po boku závislého je náročný: je-li to potřeba, vyhledejte odbornou pomoc také vy.

Autor: PhDr. Michaela Miechová, První on-line psychologická poradna Mojra.cz, www.Mojra.cz