Závěsy a japonské stěny v interiéru

Hra světla, stínu, barev a dekorů umí vykouzlit opravdu jedinečnou atmosféru. Zútulněte si bydlení pomocí závěsů či japonských stěn. Odborník z Hornbachu vás provede světem bytového textilu.
Na trhu je v současné chvíli pestrá paleta závěsů. Kromě látky a velikosti se rozlišují především různými způsoby uchycení. Měkká poutka, moderní očka či trendy posuvné závěsy propůjčí místnosti osobitý rozměr.

Jak vybrat správný závěs?

Závěs vybírejte tak, aby přes den do místnosti proudil dostatek světla. Tmavé pokoje lze opticky vylepšit světlými a přátelskými barvami. „Krátké závěsy okno zdůrazní jako samostatný objekt. Dlouhé jej naopak začlení do celkové plochy zdi. Při výběru barvy nových závěsů zohledněte celkový vzhled a zařízení interiéru. Závěs by měl ladit s podlahovou krytinou, nábytkem a podobně,“ vysvětluje Tadeáš Tenkl z oddělení bytového textilu a dekorací v projektových marketech Hornbach. Pokud vybíráte několik závěsů, doporučuje se kombinace jednobarevných a potištěných závěsů ve stejném odstínu.

Optická hra vzorů a barev

Pokud chcete závěsy vybavit malý pokoj, měly by mít co nejmenší vzor. Velké, opulentní vzory zde působí spíše tísnivě. Naopak, v rozměrných pokojích budou působit velkolepým dojmem. Závěsy se svislými pruhy prodlužují nízké pokoje. Velmi vysoké místnosti opticky sníží příčné pruhy.
Menší a užší okna lze opticky rozšířit pomocí přečnívajících závěsových tyčí a lišt. Závěsy tak získají dostatek místa a postarají se o adekvátní atmosféru v místnosti. V případě nízkých oken umístěte závěsové tyče výše, abyste opticky zatraktivnili umístění okna. Viditelnou část zdi můžete umně skrýt příčným závěsem či ručním nařasením.
Pokud jsou okna a balkonové dveře spojené, závěsy o stejné délce zajistí celkově harmonický vzhled. Tímto způsobem docílíte i u jinak vysokých oken optického sjednocení.
Zejména posuvné panely se stále častěji využívají i jako stylové dělicí příčky. Posuvné závěsy okouzlí svou designovou rozmanitostí a lze je použít jako flexibilní dveře či optické rozdělení místnosti.

Panelové závěsy a japonské stěny

Panelové závěsy či japonské (posuvné) stěny jsou moderní a nadčasové. Nabízí rozmanité možnosti aranžování a kombinování. Jednotlivé látkové panely lze flexibilně posouvat a chránit se tak před pohledy zvědavců i tlumit sluneční svit. „Vyjímají se na velkých oknech či v prostoru místnosti a umísťují se buď do řady nebo přes sebe, ve stejných i různých délkách. Velké množství průhledných i neprůhledných látek v různých barvách s rozličnými strukturami vytváří kreativní prostor pro moderní, funkční a zároveň dekorativní tvorbu interiéru,“ radí specialista z Hornbachu. Jelikož pruhy látky pouze nepoddajně visí, dává se přednost pevným látkám jako voál, organza či žakár. (PI)


Více na
www.hornbach.cz