Tipy na výlety nejen na květen a červen: parníkem po přehradách, do nově zrekonstruovaného hřebčína či do galerie

Naše republika nabízí mnoho krásných míst na výlety. Na jaře či v létě můžete navštívit například malebné vodní plochy na Vltavě, kde se můžete projet parníkem. Nebo navštívit nově zrekonstruovaný hřebčín. A pokud bude pršet, můžete navštívit galerii moderního a současného umění. Anytime přináší několik tipů, které vám mohou být inspirací.

 

Plavební sezóna na Vltavě je zahájena

Na vltavských vodách již začala plavební sezóna a je doslova v plném proudu. Parníkem se můžete projet napříč Orlickou přehradou i Lipnem. Parníky jezdí před prázdninami většinou jen o víkendech, v červenci a srpnu pak bude fungovat denní provoz. Po Orlické přehradě na trase Orlík–Zvíkov můžete s parníkem společnosti Orlická lodní doprava plout do 28. 5. o víkendu v 10:30 a 13:30 hodin, od 3. do 25. 6. jede loď v 9:50, 10:30 a 13:30 (pouze o víkendu), zpět v 12:00, 15:00 a 16:00 hodin. Od 1. 7. lodě vyplouvají denně mimo pondělí.

K nejnavštěvovanějším turistickým destinacím jižních Čech patří lipenská přehrada. Společnost Rosenberger Lipno Line od jara zahájila plavby na lodi Smetana, Vltava a Adalbert Stifter. Vedle pravidelné linkové lodní dopravy a okružních plaveb v hlavní sezóně nabízí i speciální večerní plavby s hudbou z přístavu Lipno nad Vltavou. Loď Smetana odplouvá denně v 10:00, 13:00 a 15:30 hodin z Lipna. V létě bude jezdit denně v 10, 12, 15 a 18:30 hodin. Parník zastaví ve Frymburku, jede na velký okruh, opět zastaví ve Frymburku a vrací se zpět do Lipna nad Vltavou.

 

Národní hřebčín v Heřmanově Městci

Hřebčín v Heřmanově Městci na Chrudimsku byl postaven roku 1875 rodem Kinských, který zde choval koně určené k soutěžím a honu. Dnes heřmanoměstecké stáje slouží jako výcvikové centrum starokladrubských koní. V březnu 2023 se areál po velké rekonstrukci opět otevřel veřejnosti. Stáje nedaleko centra města naproti zámku nechal v roce 1875 postavit kníže Ferdinand Bonaventura Kinský. Původní konírna sloužila koním pro parforsní hony, dostihy a šampiony koňského póla. Z Heřmanova Městce také pochází jediný Čech, který vyhrál Velkou liverpoolskou – kníže Karel Kinský. Dnes patří heřmanoměstecké výcvikové středisko Národním hřebčínu v Kladrubech nad Labem.

Zájemcům z řad milovníků koní se otevřely po rekonstrukci dveře hřebčína dokořán, a to vždy od pátku do neděle. Příchozí se dozvědí nejen zajímavosti z historie chovu koní v heřmanoměsteckých stájích, ale zavítají také do historické a provozní postrojovny a galasedlovny. Nechybí samozřejmě ani zastávka u boxů starokladrubských vraníků. Nedaleko samotného hřebčína se nachází muzeum. To milovníkům koní ukáže desítky ohlávek, uzd, třmenů a postrojů sloužily jezdcům z knížecího roku Kinských. Šlechtické děti se učily jezdit nejprve na ponících a když zvládly základy přesedlaly na koně.

 

GASK – Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře

Galerie Středočeského kraje je galerie moderního a současného umění, která sídlí v jedinečných prostorách bývalé Jezuitské koleje, v těsné blízkosti klenotu gotické architektury, chrámu sv. Barbory v Kutné Hoře. Jako instituce vznikla v roce 1963 pod názvem Středočeská galerie. V letech 1990–2009 pokračovala v činnosti pod názvem České muzeum výtvarných umění v Praze. Galerií Středočeského kraje se stala v roce 2009. Z původně regionální instituce, která měnila název i sídlo, vznikla jedna z největších galerií v České republice.

GASK je galerie zaměřená na výtvarné umění 20. a 21. století. V prostorách tří traktů ve dvou patrech probíhají výstavy proměnné a nachází se tu i stálá expozice naší sbírky.

V přízemí koleje najdete díla mladých umělců, a to jak autorů pracujících s tradičními výtvarnými médii, jako je malba, kresba, socha nebo instalace, tak i experimentální práce, využívající nejnovější technologické a vědecké poznatky v audiovizuální a multimediální oblasti spojující VJ-ing, videomapping a zvukové či světelné interaktivní sochařství. V souvislosti s designovým obchodem tu má své pevné místo i český design, oscilující na pomezí volného umění, situovaný do prostoru nazvaného Whitebox.


Zdroj:

Klára Procházková

ASPEN.PR s.r.o.
www.aspen.pr