Stylové zdi v interiéru – novinky v oblasti barev

Jak docílit trendy vzhledu na stěnách nebo ekologičtějšího řešení výmalby? Odbornice z Hornbachu vás provede novinkami na trhu.

Někdy na velkou změnu stačí drobný trik. Správně zvolené barvy dovedou opravdové zázraky a umí zcela proměnit vzhled. Jemné oživení, ale i kompletní změna stylu či celkového vzezření místnosti jsou tak mnohem dostupnější.

Kovové odlesky nebo mramor

Pokud máte v plánu osvěžit vzhled vnitřních prostor, dejte šanci stylovému rozzáření zdí. „Interiérová barva StyleColor Metallic Storm, která se vyrábí ve variantách stříbro a antracit, vykouzlí na stěnách vašeho příbytku elegantní jemně strukturovaný třpytivý efekt. Místnost tak získá nádech luxusu a futuristické elegance,“ tvrdí Monika Linghartová z oddělení barev a laků v Hornbachu. Tyto barvy dovedou upoutat pozornost a jsou vhodné i jako samostatná dekorace, či solitérní pruh, který opticky rozdělí geometrii interiéru.

Pohledy přitáhne i nadčasově vyhlížející světle mramorová interiérová omítka StyleColor Mramor. Prostor opticky zvětší a vnese do něj přitažlivost klasiky. Lze ji aplikovat válečkem, špachtlí nebo štětcem – podle toho, jakého výsledného vzhledu chcete dosáhnout.

Jak na to

Podklad pod malbu musí být čistý, suchý a soudržný, odlupující se starou barvu odstraňte. Jako základní nátěr použijte malířskou barvu v bílém odstínu. „Interiérovou barvu před použitím i během aplikace důkladně promíchejte, aby v ní barevné pigmenty zůstaly dokonale rozptýleny. Nanášejte rovnoměrně a v přiměřeném množství pomocí plochého štětce ve svislém, vodorovném nebo úhlopříčném směru a dodržujte zvolený směr roztírání. V případě, že spotřeba barvy na jednu souvislou plochu přesáhne obsah jednoho balení, obsah všech potřebných balení vzájemně smíchejte,“ radí specialistka.

Zdravější domácnost

Příznivci zdravého životního stylu při výmalbě vyžadují vysoké standardy kvality produktů i jejich ohleduplnost ke zdraví. Pokud chcete při stavbě a výmalbě interiéru omezit výskyt škodlivých látek, sáhněte po speciálních výrobcích. „Abyste tyto produkty z nabídky v Hornbachu snadněji poznali, jsou opatřeny razítkem „Modrý anděl“. Toto logo garantuje, že jím označené zboží splňuje přísné požadavky na ochranu lidského zdraví a životního prostředí. Pro výmalbu vnitřních stěn je proto ideální zvolit barvu s tímto označením,“ vybízí Monika Linghartová. Na výběr jsou nejen základní barvy na zdi a dřevo, ale i různé lazury, laky, barvy ve spreji či akrylátové laky na radiátory.

Eko a bio barvy

Znáte ekologické a bio barvy? Jde o netoxické alternativy obsahující velmi nízké nebo žádné procento prchavých organických sloučenin (VOC), díky čemu zlepšují kvalitu ovzduší v interiéru. Vyrábějí se z ekologicky šetrných nebo organických materiálů, jako citrusy, laky, balzámy, mléčné proteiny či draselné vodní sklo. Používají se stejné jako tradiční interiérové barvy. Jsou ale bez zápachu a s dezinfekčním účinkem. Lidé s dýchacími obtížemi nebo alergiemi ocení zejména barvy z bio surovin. Ekologické a bio barvou jsou také šetrné k životnímu prostředí, čím se minimalizuje jejich uhlíková stopa. (PI)

Více informací na: www.hornbach.cz