Jak správně usmažit řízky

Jsou skvělé teplé i studené. Chutnají s vařenými bramborami, nadýchanou bramborovou kaší, domácím bramborový salátem, ale i jen tak s chlebem. Jak ale řízky usmažit nejlépe?

 

Ingredience: maso, strouhanka, vejce, mouka, sůl, olej

  1. Pokud si maso porcujete sami, dejte pozor na tloušťku jednotlivých řízků. Ideální jsou plátky vysoké přibližně 10–12 milimetrů.
  2. Maso řežte vždy šikmo přes vlákno a následně okraje řízků po obvodu na několika místech nařízněte, aby se vám řízky při smažení nekroutily.
  3. Naše spořivé babičky ředily vajíčko vodou či mlékem, vy to ale nedělejte. Vlhkost a další tekutina navíc jsou to, co při přípravě řízků nepotřebujete. Stačí, že samo maso obsahuje poměrně dost vody. Vlhkost se při smažení promění v páru, která trojobal zvedne a ten se pak začne trhat a odpadávat.
  4. Obalené řízky okamžitě smažte. Nenechávejte je dlouho ležet ani na kuchyňské lince, ani v lednici, aby nenavlhly. Na smažení si vybírejte tuky a oleje, které se nepřepalují. Při přepalování totiž nejenže vznikají škodlivé látky, ale tuky mění i svoji chuť a přepálený olej nebo máslo by vám mohly všechnu předchozí snahu o nezapomenutelný oběd pokazit.
  5. Řízky vkládejte do dobře rozpáleného tuku, aby se začaly okamžitě smažit a nebyly ve finále rozmočené a nasáklé tukem víc, než byste si přáli.
  6. To, že je ideální čas na olejovou lázeň, poznáte tak, že do pánve zkusíte ponořit konec jednoho řízku nebo vhodit malý kousek strouhanky. Pokud tuk v pánvi začne pěnit a bublat, je ta pravá chvíle pustit se do smažení.
  7. Nikdy do pánve nedávejte moc plátků najednou. Rozehřátý tuk by se zchladil, trojobal by se rychle „nezasmahl“ a opadával by. Smažte pozvolna ve vyšší vrstvě tuku, po každé straně asi 3–5 minut dozlatova.

Pro MAGAZÍN OKO z portálu plného receptů www.recepty.eu