Věcné břemeno

Dobrý den, po smrti našeho otce společně se sestrou vlastníme polovinu domu a druhou polovinu domu vlastní naše maminka. Ta se teď rozhodla, že svoji polovinu daruje mně s tím, že v domě bude mít doživotní věcné břemeno bydlení. Z katastru mi ale přišlo, že věcné břemeno prý nejde zapsat. Můžete mi poradit?

ilustrační foto

 

Stanovisko katastrálního úřadu je správné. Věcné břemeno, resp. dle současné právní úpravy služebnost je nedělitelná, nejde ji tedy zřídit k podílu na nemovitosti, tj. k darované jedné polovině, event. třem čtvrtinám, které vlastníte.

Nabízí se několik variant řešení. Aby došlo k zápisu věcného břemene do katastru nemovitostí, musí být účastníky smlouvy všichni spoluvlastníci. Smlouvu o zřízení věcného břemene můžete uzavřít samostatně, bez ohledu na smlouvu darovací. Jinak samozřejmě smlouva zavazuje jen ty, kdož byli jejími účastníky. Vaše smlouva s maminkou je tedy platná, ale zavazuje jen Vás, a protože nemůže být omezení zapsáno do katastru, není tak seznatelné třetím osobám. Můžete také sepsat nájemní smlouvu, ale opět jen v rozsahu svého podílu.

Za nejjistější tedy pokládám uzavření smlouvy o zřízení věcného břemene za účasti všech spoluvlastníků jako povinných na straně jedné a osoby oprávněné na straně druhé. Věcné břemeno z takové smlouvy bude bez problémů také zapsáno do katastru nemovitostí a bude tak zajištěna nejsilnější ochrana práv oprávněného.


Na dotazy odpovídá:

JUDr. Jiří Vlasák
ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘ
Plzeň, nám. Republiky 2

www.akvlasak.cz