FN Plzeň podporuje prevenci zdraví

Rakovina tlustého střeva a konečníku je druhá nejčastější onkologická diagnóza v České republice. Lékaři ročně odhalí až 8 tisíc nových případů a bohužel 4 tisíce pacientů na toto onemocnění každý rok zemře. Přitom v případě včasného odhalení karcinomu je úspěšnost vyléčení až 90 %. Základem je jednoduchý a bezbolestný test na přítomnost okultního (skrytého) krvácení do stolice, který zabere pouhé 2 minuty. Právě proto dostala takový název i preventivní akce, kterou pořádá FN Plzeň ve spolupráci se společností Johnson and Johnson ve čtvrtek 23. března v Kauflandu v nákupním centru Area Bory – 2 minuty, které mohou zachránit život.

„Prvotní příznaky tohoto onemocnění záleží na konkrétním umístění rakoviny v tlustém střevě. Například lokalizace v konečníku se převážně projeví krvácením ve stolici, lokalizace v levém tračníku tzv. poruchou pasáže – střídáním zácpy a průjmů. Umístění v céku nebo pravém tračníku se ale nemusí projevit vůbec. Všechny rakoviny a polypy v jakékoliv lokalizaci však mají pozitivní ten test na okultní krvácení. Proto je pro prevenci tolik důležitý,“ říká MUDr. Jana Koželuhová, Ph.D., vedoucí lékařka gastroenterologické ambulance I. interní kliniky.

Preventivní vyšetření je významné především pro osoby starší 50 let. Ačkoli na screeningovou koloskopii dochází nyní v poměru více pacientů než například před 5 lety, stále jsou čísla alarmující. Dvouminutový test vychází z odběru vzorku ze stolice, a může mnohé odradit. Proto budou odborníci FN Plzeň k dispozici široké veřejnosti na neutrálním místě, předají test, vysvětlí vše potřebné a samovyšetření už si provede klient v komfortním prostředí u sebe doma. Výsledek následně odnese do FN Plzeň.

„Tohle nepočká – 2 minuty, které mohou zachránit život, je preventivní akce pro všechny, kterým je více než 50 let, berou své zdraví vážně nebo mají v rodinné anamnéze rakovinu tlustého střeva. Nepodceňujte prevenci. Přijďte ve čtvrtek 23. března mezi 10. a 16. hodinou do Kauflandu v obchodním centru Area Bory a předejděte zbytečným zdravotním komplikacím. I kdybychom zachytili jediný nález nebo zachránili jediný život, mají takové akce smysl,“ uzavírá ředitel FN Plzeň MUDr. Václav Šimánek, Ph.D.


Zdroj:

Lucie Bauerová

Oddělení tiskové mluvčí

fnplzen.cz