Hormony štěstí

Dobrý den, poslední dobou se mě okolí stále častěji ptá, proč mám pořád špatnou náladu. Je pravda, že je toho na mě teď celkem dost, do toho si po novém roce sumarizuju, čeho jsem dosáhla, co se mi povedlo, co selhalo, co bude dál. Nemám deprese, v podstatě se nemám ani nijak zle. Jen bych chtěla umět v sobě víc probudit pocit radosti. Ale, jde to vůbec?

ilustrační foto

 

Dobrý den, pokud chceme vyvolat pocity štěstí, musíme vytvářet právě podněty, které jejich produkci zvýší. K uvolnění hormonů štěstí (zejména endorfinu) nejvíce napomáhá fyzická zátěž, zhruba po 10 minutách intenzivního cvičení, běhu apod. vám začne být lépe. Zkuste si pak napustit horkou vanu a relaxujte. Dejte si něco sladkého, třeba čokoládu. Zvýšit hladinu endorfinu dokáže i chilli paprička, nebo vanilka. Výborný účinek mají také bylinky, např. třezalka. Pozitivní vliv na psychiku a pocit štěstí má také kontakt s přáteli, rodinou a blízkými, stačí krátké objetí denně, nebo telefonát. Podobný vliv má také kontakt s domácími mazlíčky.


Na dotaz odpovídá:

PhDr. Michaela Miechová

První on-line psychologická poradna

www.Mojra.cz


Využijte speciální akce pro MAGAZÍN OKO.

Při objednávce použijte slevový kód „OKO“
a získáte slevu 10 % na služby psychologické poradny Mojra.cz.


Jít štěstí naproti…

Mezi hormony štěstí můžeme zařadit dopamin, serotonin, oxytocin a endorfin. Každý z nich má trochu jinou funkci, ale v zásadě platí, že když se v těle aktivují, zlepší se nám nálada. Naopak, když jich máme nedostatek, cítíme se špatně, unavení, smutní.

Úbytek hormonů štěstí nesouvisí ani tak s ročním obdobím, jako spíš s nedostatkem podnětů, které je napomáhají uvolňovat. Na podzim a v zimě bojujeme s nedostatkem sluníčka, dny jsou krátké, k tomu pak ještě můžeme přičíst předvánoční a povánoční stres. V lednu pak máme také sklony hodnotit, co jsme za loňský rok stihli, nebo ne, přemýšlíme nad tím, co nás čeká.

Jak si hladinu hormonu štěstí zvýšit? Není to zase tak složité. Stačí se věnovat aktivitám, které vás baví, a pěstovat si zdravé návyky. Co se týče aktivit, tak ale pozor, některé mohou mít opačný účinek. Pokud milujete spánek, polehávání u televize a celkově lenošení, nebo si rádi pochutnáte na sladkém, krátkodobě vás to může udělat šťastnými, ale dlouhodobě je to neudržitelné. Nedostatek pohybu a přísun sladkého a nezdravého jídla vede k přibírání na váze a celkovému oslabení těla, což vám na radosti rozhodně nepřidá. Takže pokud chcete dlouhodobě stimulovat hladinu hormonů štěstí, sáhněte spíše po zdravé stravě a dopřejte si dostatek pohybu, procházek a jiných aktivit.

Obklopujte se lidmi, které máte rádi a smějte se s nimi. Naučte se meditovat a předcházet stresovým situacím. Nezapomínejte na romantické chvilky s partnerem, s dětmi. Věnujte se sportu, zajděte si do sauny, na masáž. Najděte si to své, co prospěje vašemu zdraví a psychické pohodě. Ne nadarmo se říká, že ve zdravém těle, zdravý duch.

Autor: PhDr. Michaela Miechová, První on-line psychologická poradna Mojra.cz, www.Mojra.cz