Plněné žampiony

Ingredience:

příloha: 1 kg menších brambor, 150 g slaniny, 3 cibule, 1 lžíce sádla, sůl;

žampiony: žampiony (portobello), 100 g šunky vcelku, 100 g nivy, 1 cibule, 200 ml smetany 12%, tymián, sůl, pepř, olej

 

Postup:

Slupku brambor důkladně omyjeme a očistíme. Brambory nakrájíme na silnější hranolky. Pekáček si vymažeme sádlem. Na dno rozprostřeme oloupanou nakrájenou cibuli na kolečka a na kostky nakrájenou slaninu. Nahoru položíme nakrájené brambory a osolíme je. Pečeme ve středně vyhřáté troubě do měkka, během pečení promícháváme.
Žampiony oloupeme a klobouky trochu vydlabeme, osolíme a opepříme.
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Šunku, nohy a dužinu žampionů nakrájíme na kousky. Vše orestujeme i s tymiánem na oleji, osolíme, opepříme a necháme zchladnout. Jakmile je směs vychladlá, přidáme k ní nastrouhanou nivu (směsi bychom měli mít více, než na naplnění žampionů).
Žampiony opečeme na pánvi na trošce oleje, nejdříve lupeny dolů. Pokud nám vznikne v kloboučku šťáva, tak ji tam necháme. Směsí naplníme hlavičky a zapečeme v troubě.
Zbytek směsi včetně nivy vložíme do pánve, zalijeme smetanou, dochutíme tymiánem a vaříme do zhoustnutí.
Brambory se slaninou a cibulí podáváme se zapečenými žampiony a omáčkou.

Pro MAGAZÍN OKO z portálu plného receptů www.recepty.eu